X

Papa Francisc l-a primit pe Tawadros al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte

Papa Francisc l-a primit miercuri pe Tawadros al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte în cadrul audienţei sale generale de la Vatican, o premieră în relaţiile dintre cele două biserici, informează AFP, potrivit agerpres.

Vizita de patru zile, la invitaţia lui Francisc, marchează cea de-a 50-a aniversare a întâlnirii dintre Papa Paul al VI-lea şi Shenouda al III-lea, Papă al Alexandriei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Copte în 1973.

Citeşte şi: Patru morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac asupra unei sinagogi din Tunisia

Suveranul pontif l-a îmbrăţişat călduros pe Tawadros al II-lea în semn de prietenie, înainte de a-l lăsa să se adreseze primul miilor de credincioşi adunaţi ca în fiecare miercuri în Piaţa Sfântul Petru din Roma.

“Dragă prieten şi frate Tawadros, îţi mulţumesc că ai acceptat invitaţia mea pentru această dublă aniversare (…) Îţi mulţumesc sincer pentru angajamentul tău faţă de prietenia tot mai mare dintre Biserica Ortodoxă Coptă şi Biserica Catolică”, a declarat Francisc.

Aceasta este cea de-a treia întâlnire între cei doi lideri religioşi, după o primă vizită la Roma a lui Tawadros al II-lea în 2013 şi o întâlnire în 2017, în timpul călătoriei Papei Francisc în Egipt.

Citeşte şi: Donald Trump este VINOVAT de agresiune sexuală – Black News

Cu această ocazie, ei au semnat o declaraţie comună prin care şi-au reafirmat legăturile de “fraternitate şi prietenie”, în pofida separării dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe Orientale.

Copţii sunt cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu, reprezentând circa 10% din populaţia Egiptului, care numără aproximativ 100 de milioane de locuitori. Ei au suferit represalii din partea islamiştilor, în special după înlăturarea de la putere în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, bisericile, şcolile şi casele acestei comunităţi fiind incendiate.

Tags: biserica catolicaBiserica Ortodoxa CoptaPapa FranciscTawadros al II-leavatican
Categorii: Știrile zilei