X

Papa Francisc va primi un al doilea grup de victime ale unui preot pedofil chilian,

Papa Francisc va primi un al doilea grup de victime ale unui preot pedofil chilian, a anunţat marţi Vaticanul, un scandal care i-a subminat vizita în America latină din luna ianuarie, potrivit agerpres.

Papa se va întâlni în privat la Vatican, între 1 şi 3 iunie, cu şapte victime ale abuzurilor părintelui Fernando Karadima. Printre acestea se află şi cinci preoţi.

Citește și : Venezuela: Maduro anunță expulzarea însărcinatului american cu afaceri la Caracas

“Prin această nouă întâlnire, papa Francisc vrea să-şi arate apropierea faţă de preoţii victime ale abuzurilor, să fie solidari cu ei în suferinţa lor şi să le asculte opiniile în vederea ameliorării măsurilor preventive actuale şi a luptei împotriva abuzurilor în biserică”, se precizează în comunicatul Vaticanului.

În urmă cu câteva săptămâni, papa s-a întâlnit cu trei bărbaţi care au fost şi ei abuzaţi sexual de părintele Fernando Karadima când erau copii.

Papa a anunţat recent “schimbări” pe termen scurt, mediu şi lung pentru restabilirea “justiţiei” în biserica chiliană, după ce a aflat concluziile unei anchete pe care a solicitat-o privind abuzurile sexuale comise de cler.

Citește și : Antonio Tajani: Vom urmări ca promisiunile lui Mark Zuckerberg să fie respectate

În ianuarie, călătoria papei în Chile a fost subminată de dosarul pedofiliei în rândul clerului din această ţară. Papa a fost criticat pentru că l-a apărat cu hotărâre pe episcopul chilian Juan Barros, suspectat că a trecut sub tăcere abuzurile comise de preotul pedofil Fernando Karadima în anii 1980 şi 1990, pentru care a fost condamnat de justiţia de la Vatican în 2011. El a fost constrâns să se retragă pentru o viaţă de penitenţă.

Vineri, conferinţa episcopală chiliană a anunţat că 34 de episcopi veniţi la Roma să se întâlnească cu papa şi-au înaintat demisiile.

“Vrem să ne cerem iertare pentru durerea provocată victimelor”, au declarat ei. Papa trebuie să anunţe dacă le va accepta sau nu demisiile, notează AFP.

Tags: Fernando KaradimaPapa Franciscpedofilpreotvaticanvictime
Categorii: Diaspora