Papa Francisc a primit cadou de la Regele Iordaniei un tablou reprezentând oraşul vechi din Ierusalim

Publicat:

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, primit marţi de Papa Francisc, i-a oferit acestuia un tablou reprezentând oraşul vechi din Ierusalim, în care apare Domul Stâncii şi Biserica Sfântului Mormânt, informează AFP.

“Dragul meu prieten şi frate”, a declarat regele, salutându-l pe papă la începutul întâlnirii, într-o atmosferă cordială, au constatat jurnaliştii prezenţi, conform agerpres .


Papa a vizitat Iordania în mai 2014, în cadrul unei călătorii în Orientul Mijlociu, care l-a condus apoi şi la Ierusalim, unde suveranul pontif a cerut “liberul acces” al tuturor credincioşilor – evrei, musulmani şi creştini – la locurile sfinte.

Citește și : Poliţia britanică a arestat patru bărbaţi suspectaţi că plănuiau atentate teroriste

Guvernul Iordaniei – ţară care deţine rolul de gardian al locurilor sfinte musulmane la Ierusalim – a descris drept “încălcare a dreptului internaţional” recenta decizie a preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte oraşul sfânt drept capitala Israelului.

La rândul său, Papa Francisc a cerut “respectarea status quo-ului” la Ierusalim, în conformitate cu rezoluţiile ONU, care au dus la o soluţie negociată pentru oraşul pe care israelienii şi palestinienii îl revendică drept capitală.

Vaticanul a evocat marţi într-un comunicat “conversaţiile cordiale” dintre Papă şi regele Iordaniei, centrate pe “tema promovării păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, cu o referire specială la Ierusalim şi la rolul suveranului hashemit ca gardian al locurilor sfinte”.

În acest context, ei şi-au reînnoit angajamentul de a “încuraja negocierile dintre părţile implicate” şi de a “promova dialogul interreligios”, se arată în comunicat.

În tete-a-tete-ul de douăzeci de minute de la Vatican, regele a fost însoţit de vărul şi consilierul său, prinţul Ghazi bin Muhammad bin Talal.

În urmă cu 10 ani, acesta a fost la originea unei scrisori deschise, semnate de 138 de personalităţi ale lumii religioase, demnitari şi intelectuali musulmani din întreaga lume, sunniţi şi şiiţi, care invitau reprezentanţii diferitelor confesiuni creştine la dialog. Iniţiativa a venit la un an după criza cauzată de “Discursul de la Regensburg” al papei Benedict al XVI-lea din septembrie 2006, care părea să echivaleze Islamul cu violenţa.

În oraşul vechi din Ierusalim, Sfântul Mormânt este cel mai important sanctuar al creştinătăţii, construit pe locul unde, potrivit tradiţiei creştine, Iisus a fost răstignit şi îngropat.

Esplanada Moscheilor, unde se află Domul Stâncii şi Moscheea al-Aqsa, este al treilea loc sfânt al Islamului. Mai jos se află Zidul Plângerii, ultimul vestigiu al celui de-al Doilea Templu evreiesc distrus în anul 70 d.Hr. de către romani, loc sacru de rugăciune pentru evrei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie

Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie Un bărbat de 54 de ani din R.Moldova...

Un copil de 2 ani a murit în Italia

Un copil de 2 ani a murit în Italia Un micuț de doar 2 ani din R.Moldova a decedat pe patul de spital în capitala...

Un moldovean a fost grav rănit într-un sat din Rusia

Un moldovean a fost grav rănit într-un sat din Rusia Un moldovean de 46 de ani a fost grav rănit într-un sat din regiunea rusă...

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă Ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, vine într-o vizită la Chișinău,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.