X

Papa Francisc răspunde solicitării lui Maduro de a media criza din Venezuela

Papa Francisc i-a adresat un răspuns foarte prudent preşedintelui contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce acesta i-a scris la începutul lui februarie pentru a-i solicita ajutorul şi medierea în criza politică din ţara sa, a relatat miercuri cotidianul italian Corriere della Sera, transmite AFP, potrivit agerpres.

Scrisoarea papei este datată 7 februarie şi adresată ‘domnului’ Maduro, fără titlul de preşedinte, a indicat publicaţia.

Citește și: Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord privind Nord Stream 2 

Francisc aminteşte precedentele tentative de mediere, inclusiv din partea Bisericii catolice, exprimându-şi regretul că ‘din nefericire, toate sunt întrerupte pentru că ceea ce s-a decis în reuniuni nu a fost urmat de gesturi concrete pentru realizarea acordurilor’.

Solicitat de AFP, Vaticanul a refuzat să comenteze în legătură cu informaţiile din Corriere della Sera.

La 4 februarie, Nicolas Maduro a declarat că i-a scris papei Francisc pentru a-l ruga să joace un rol de mediator în criza politică din ţara sa.

‘I-am scris o scrisoare papei Francisc (…) spunând că eu slujesc cauza lui Hristos’, a afirmat Maduro pentru postul de ştiri italian SkyTg24, declarându-se catolic practicant.

Citește și: Australia redeschide tabăra de migranți de pe Insula Christmas

‘În acest spirit, l-am rugat să ne ajute într-un proces de facilitare şi întărire a dialogului’, a adăugat Maduro, menţionând eforturile de mediere depuse de Mexic, Uruguay, Bolivia şi de alţii.

‘L-am rugat pe papă să-şi pună la dispoziţie cele mai bune eforturi, voinţa sa, să ne ajute pe această cale a dialogului. Sper că vom avea un răspuns pozitiv’ din partea suveranului pontif, a mai spus Nicolas Maduro.

În 2016, papa Francisc, a cărui mediere s-a dovedit eficientă în Columbia sau în Cuba, a încercat fără rezultat să stabilească o foaie de parcurs între guvernul şi opoziţia din Venezuela, sub auspiciile fostului premier spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Tags: caracasNicolas MaduroPapa FranciscvaticanVenezuela
Categorii: Știrile zilei