X

Papa Francisc recunoaşte ‘virtuţile eroice’ ale papei Ioan Paul I, primul pas spre beatificare

Papa Francisc a recunoscut ”virtuţile eroice” ale papei Ioan Paul I (1912-1978), prima etapă din procesul de beatificare, a anunţat joi biroul de presă al Vaticanului, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Jorge Bergoglio a semnat miercuri decretul prin care Albino Luciani devine oficial ”venerabil” şi va putea fi beatificat după ce Biserica recunoaşte un miracol săvârşit de acesta.

Ioan Paul I, supranumit ”bunul papă” sau ”papa care zâmbeşte” a fost ultimul papă de origine italiană, cu unul dintre cele mai scurte pontificate: ales în august 1978, a decedat 33 de zile mai târziu, cel mai probabil în urma unui infarct.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

În timpul acestei scurte perioade, a reuşit să imprime un stil mai direct în maniera sa de a fi papă, dar smerenia sa dezarmantă l-a făcut să rămână izolat în cadrul Curiei, aparatul administrativ al Vaticanului.

Beatificarea papei Ioan Paul I a început în 2002 după ce admiratorii săi italieni au iniţiat o petiţie în acest sens şi au strâns aproximativ 300.000 de semnături, dar procesul ar putea dura încă mulţi ani de acum încolo, potrivit Reuters.

Succesorul lui Luciani, papa Ioan Paul al II-lea a domnit 27 de ani şi a murit în 2005. A fost declarat sfânt în 2014, cea mai rapidă beatificare din istoria modernă a bisericii catolice.

Tags: Albino LucianibeatificareJorge BergoglioPapa FranciscPapa Ioan Paul Ivaticanveenrabil
Categorii: Diaspora