Papa Francisc şi-a început vizita în Republica Democrată Congo

Publicat:

Papa Francis a aterizat marţi în Republica Democrată Congo cu prilejul unei vizite apostolice care va scoate în evidenţă costurile umane ale deceniilor de conflict din această ţară situată în centrul Africii, bogată în minerale, dar unde milioane de persoane sunt refugiate şi trăiesc în sărăcie, informează Reuters, potrivit agerpres

Francisc este primul papă care vizitează R.D. Congo după călătoria papei Ioan Paul al II-lea în 1985, pe când ţara era cunoscută sub denumirea de Zair. Circa jumătate dintre cei 90 de milioane de locuitori ai ţării sunt romano-catolici.


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

”Pentru mine, este pentru prima dată când îl văd în afară de apariţiile la televizor. E un moment de bucurie”, a spus Alain Difima, un preot catolic care a aşteptat sosirea papei timp de mai multe ore la aeroport.

După o ceremonie de întâmpinare şi o întâlnire cu preşedintele Felix Tshisekedi, suveranul pontif în vârstă de 86 de ani va susţine un discurs în faţa autorităţilor, diplomaţilor şi reprezentanţilor societăţii civile.

Miercuri, papa Francisc va oficia liturghia şi se va întâlni cu victime ale violenţelor care devastează partea estică a ţării, unde au loc ciocniri frecvente între rebelii mişcării M23 şi trupele guvernamentale.

”Am vrut să merg la Goma, dar nu putem din cauza războiului”, le-a declarat papa jurnaliştilor în timpul zborului, referindu-se la un oraş din estul R.D.Congo pe care planificase iniţial să-l viziteze, dar care a fost scos ulterior de pe lista de opriri din cauza ciocnirilor din regiune.

R.D. Congo deţine unele dintre cele mai bogate zăcăminte de diamante, aur, cupru, cobalt, cositor, tantal şi litiu, dar resursele sale minerale abundente au alimentat conflictele între miliţii, trupe guvernamentale şi invadatori străini. Mineritul a fost totodată legat de exploatarea inumană a muncitorilor şi a de degradarea mediului.

Regiunea estică a Congo a fost devastată de violenţe asociată consecinţelor complexe şi pe termen lung ale genocidului produs în ţara vecină Rwanda în 1994.

Circa 5,7 milioane de persoane din Congo sunt refugiaţi interni, iar 26 de milioane se confruntă cu foamete severă, în mare parte din cauza impactului conflictului armat, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Biserica Catolică are un rol crucial în funcţionarea şcolilor şi a unităţilor sanitare din ţară, precum şi în promovarea democraţiei.

Programată iniţial pentru luna iulie anul trecut, vizita apostolică în R.D. Congo a trebuit amânată din cauza unei înrăutăţiri a problemelor cronice la genunchi cu care se confruntă suveranul pontif.

În timpul zborului, le-a spus reporterilor că nu poate să se deplaseze de-a lungul culoarului pentru a-i saluta individual, aşa cum obişnuia să facă în primii ani de papalitate – însă nu este pentru prima dată când papa Francisc renunţă la acest ritual din cauza problemelor de mobilitate.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

Papa Francisc se va afla în Kinshasa până vineri dimineaţă, când va pleca spre Sudanul de Sud, o altă ţară afectată de conflicte şi sărăcie.

Suveranul pontif va fi însoţit în această etapă a călătoriei de arhiepiscopul de Canterbury, liderul mondial al Bisericii Anglicane, precum şi de moderatorul Adunării Generale a Bisericii Scoţiei. Lideri religioşi au descris această vizită comună ca un ”pelerinaj de pace”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.