Papa Francisc a transmis joi un mesaj de pace către Sudanul de Sud și Republica Democrată Congo

Publicat:

“În această seară, prin rugăciune, dorim să răspândim seminţele păcii pe teritoriul Sudanului de Sud şi al Republicii Democrate Congo şi în orice ţară rănită de război”, a declarat Papa Francisc în cadrul unei slujbe speciale, susţinută joi seara, în Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului. Cu această ocazie, în predica sa, suveranul pontif a lansat un apel pentru încetarea “masacrului femeilor şi copiilor” din cele două state, relatează agerpres .

Amintind de “zidurile duşmăniei” care există în aceste două ţări, Papa Francis a criticat conflictele care “fură copilăria şi uneori chiar viaţa” copiilor şi conduc la acte de violenţă împotriva femeilor.


”Ce ipocrizie să nege masacrele (împotriva) femeilor şi copiilor! Acolo, războiul îşi arată faţa cea mai oribilă!”, a spus el.

Papa Francisc a adăugat că speră ca toţi liderii aflaţi în căutarea păcii să facă acest lucru “prin intermediul dialogului şi al negocierii”.

Citește și : Regizorul american Quentin Tarantino doreşte să colaboreze la următorul film cu actorii Tom Cruise, Brad Pitt şi Leonardo DiCaprio

Cântece festive în limba swahili, interpretate de un cor african restrâns, au acompaniat mesa dar şi procesiunea de intrare a credincioşilor care au purtat fotografii mari înfăţişând copii din Sudanul de Sud şi Republica Democrată Congo pe care le-au aşezat pe postamente.

“În Sudanul de Sud am decis deja să fac o vizită, însă acest lucru nu a fost posibil”, a amintit pontiful.

Papa a declarat, la începutul anului, că doreşte să viziteze aceste ţări împreună cu omologul său anglican, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, însă Vaticanul a anunţat în cele din urmă, la sfârşitul lunii mai, că a renunţat.

Sudanul de Sud a intrat în război civil în decembrie 2013, la doi ani şi jumătate după ce a devenit independent de Sudan. Conflictul, marcat de atrocităţi, a lăsat în urmă zeci de mii de morţi şi circa patru milioane de persoane strămutate.

De asemenea, la începutul acestui an Papa a spus că ar fi dorit să meargă în Brazzaville, capitala Republicii Congo, şi să lege această vizită cu o călătorie în Republica Democrată Congo, adăugând însă că acest lucru nu ar fi posibil în condiţiile rămânerii la putere a preşedintelui Joseph Kabila. În funcţie din anul 2001, ales în 2006 şi 2011, Joseph Kabila nu mai poate candida, iar mandatul său s-a încheiat la 20 decembrie 2016, conform Constituţiei actuale, care îi permite să conducă ţara până la alegerea succesorului său.

După ce preşedintele congolez Joseph Kabila a refuzat să cedeze puterea în decembrie anul trecut, în ţară s-au intensificat violenţele politice şi ale miliţiilor. Anul trecut, un milion şi jumătate de congolezi au fost nevoiţi să se strămute. Din 1996 până în 2003, milioane de congolezi au fost ucişi în conflictele civile.

Circa 700 de încălcări ale drepturilor omului au fost comise în această ţară în luna octombrie, a informat joi misiunea ONU de menţinere a păcii în Republica Democrată Congo

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.