Paraguay: Alicia Pucheto va deveni provizoriu preşedintă, o premieră pentru această țară

Publicat:

Alicia Pucheto, o magistrată de 68 de ani, va deveni provizoriu preşedintă a Paraguayului, o premieră în această ţară sud-americană în care accesul femeilor la funcţiile politice este unul dintre cele mai scăzute din America latină, relatează luni AFP, potrivit agerpres.

În calitate de vicepreşedintă, ea va încheia mandatul preşedintelui Horacio Cartes (2013-2018), care a demisionat înainte de încheierea mandatului său de cinci ani. La 15 august, Mario Abdo Benitez, ales în fruntea statului la 22 aprilie, îşi va prelua funcţia.


Citește și : Ivanka Trump declanșează reacții pe tema despărţirii copiilor de părinţii lor imigranţi clandestini

Luni, Horacio Cartes a oficializat o decizie aşteptată, întrucât îşi anunţase în martie intenţia de a-şi scurta mandatul pentru a deveni senator.

Miercuri, parlamentul urmează să-i aprobe demisia şi să o proclame preşedintă pe Alicia Pucheto. Horacio Cartes şi ceilalţi parlamentari aleşi în scrutinul de la 22 aprilie urmează să depună jurământul în iunie.

O oponentă a legalizării avortului, Alicia Pucheta face parte din Partidul Colorado, un partid de dreapta la putere de decenii în Paraguay, şi dintr-o familie de magistraţi.

Senatoarea Partidului democrat progresist (PDP, opoziţie) Desirée Masi nu vede în ascensiunea dnei Pucheta un progres pentru femeile din ţara sa. “O femeie care şi-a demonstrat supunerea absolută faţă de putere nu ne reprezintă”, a spus ea. “Cartes a folosit figura acestei femei pentru a ascunde manevrele din spatele nominalizării sale pentru funcţia de senator”, a adăugat politiciana.

“Într-o zi, o femeie va ajunge la putere aşa cum trebuie, în urma votului”, a subliniat Desirée Masi.

Lilian Samaniego, senatoare a Partidului Colorado, salută, pe de altă parte, ascensiunea magistratei la cea mai înaltă funcţie în stat: “Zilele sunt numărate. Alicia Pucheta poate deveni, şi va fi un lucru istoric, prima femeie care va asigura preşedinţia Paraguayului”.

Citește și : Italia: M5S intenţionează să intre în campanie electorală împreună cu Liga

Potrivit acesteia, asta va servi de exemplu şi “va motiva femeile paraguayene pentru a continua să lupte în favoarea unei egalităţi reale de oportunităţi cu bărbaţii”.

Parlamentul paraguayan numără numai opt senatoare în Senat, din 45 de locuri, şi 11 deputate printre cei 80 de membri ai camerei inferioare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 16 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 16 iulie în Istorie 16 iulie este a 197-a zi a calendarului gregorian și a 198-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 16 iulie 2024 

Horoscop 16 iulie 2024  Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Nativii Peşti vor să depăşească rutina şi să înveţe lucruri noi. În plus,...

Filmul de animaţie ‘Despicable Me 4’ continuă să domine box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Despicable Me 4' continuă să domine box-office-ul nord-american Animaţia "Despicable Me 4", cel mai recent film din universul Minionilor, îşi menţine prima...

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei

Taxa de intrare în Veneţia va creşte în 2025, în încercarea de reducere a aglomeraţiei Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.