X

Paraguay are un nou preşedinte

Candidatul dreptei, Mario Abdo Benitez , a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Paraguay, continuând hegemonia partidului său, Colorado, care guvernează ţara sud-americană aproape fără întrerupere din 1947, potrivit rezultatelor oficiale preluate de AFP, relatează şi agerpres.

“Preşedintele Republicii este Mario Abdo Benitez” a declarat preşedintele tribunalului electoral, Jaime Bestard.

Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

El a precizat că Abdo Benitez a obţinut 46,49% din voturi faţă de 42,72% cât a întrunit rivalul său, Efrain Alegre, reprezentantul unei coaliţii de centru-stânga, rezultatele “ireversibile” fiind anunţate după numărarea a 96% din buletine.

Avansul său este totuşi net redus în raport cu ceea ce anticipau sondajele de opinie, care îl dădeau cu până la 20% în faţă în ultimele săptămâni.

Autorităţile electorale au menţionat o rată de participare de aproximativ 65%.

Situat între Bolivia, Argentina şi Brazilia, Paraguayul, un stat dinamic economic, dar subminat de sărăcie, corupţie şi trafic de droguri, a fost profund marcat de lunga dictatură a lui Alfredo Stroessner (1954-1989).

Ceea ce ce nu l-a împiedicat, notează AFP, pe Mario Abdo Benitez, 46 de ani, să câştige scrutinul de duminică, în ciuda legăturilor sale de familie cu această epocă tulbure, fiind fiul lui Mario Abdo, secretarul personal al lui Stroessner.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

“Mi-am câştigat referinţele democratice în cursul carierei mele politice”, s-a justificat candidatul duminică, acesta asistând la funeraliile fostului dictator, în exil în Brazilia, în 2006.

Licenţiat în marketing în Statele Unite, Mario Abdo Benitez promite să reformeze sistemul judiciar pentru a-l face mai performant şi să menţină politica economică promovată de predecesorul său.

Tags: ColoradoEfrain AlegreJaime BestardMario Abdo BenitezParaguaypresedinte
Categorii: Știrile zilei