Paraguay ‘rămâne ferm’ în menţinerea legăturilor cu Taiwanul, după ce Nicaragua s-a reorientat spre China

Publicat:

Paraguay “rămâne ferm” în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Taiwanul în ciuda deciziei luate de Nicaragua de a se reorienta spre China, a declarat vineri pentru Reuters principalul consilier al preşedintelui ţării sud-americane Mario Abdo Benitez, potrivit agerpres.  

China şi Nicaragua au restabilit vineri legăturile diplomatice după ce ţara din America Centrală a rupt relaţiile cu Taiwanul revendicat de China, promovând Beijingul într-o parte a lumii unde Statele Unite au o influenţă puternică.


Citește și : Talibanii din Pakistan renunţă la armistiţiul cu forţele guvernamentate

“Este o decizie a guvernului din Nicaragua. O respectăm, dar Paraguayul rămâne ferm în poziţia sa de a continua relaţiile diplomatice cu Taiwanul”, a declarat Federico Gonzalez, consilier al preşedintelui paraguayan.

“Pentru Paraguay acest lucru nu schimbă nimic. Poziţia noastră rămâne la fel”, a notat el.

China a crescut presiunea militară şi politică asupra Taiwanului pentru a-i accepta revendicările de suveranitate, provocând furie din partea insulei conduse democratic, care a declarat în repetate rânduri că nu se va lăsa hărţuită şi are dreptul la participare internaţională, aminteşte Reuters.

Ruptura dintre Nicaragua şi Taiwan a redus micul grup de aliaţi internaţionali ai insulei şi a reînnoit atenţia asupra menţinerii legăturilor diplomatice ale altor ţări cu Taiwanul, care ar putea face la fel.

Paraguay este singura ţară sud-americană care menţine legături cu Taiwanul, o relaţie ce durează de peste şase decenii. Taiwanul finanţează diverse proiecte de infrastructură şi sprijinul agricol în ţară şi a donat consumabile medicale la începutul pandemiei de COVID-19.

Citește și : Chile LEGALIZEAZĂ căsătoriile gay

Anunţând donaţia în iunie anul trecut a unui milion de doze de vaccinuri către Paraguay, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland a declarat că relaţia Paraguayului cu Taiwanul este un exemplu puternic pentru lume.

China, care consideră Taiwanul o provincie rebelă, afirmă că aliaţii insulei, acum reduşi la 14, rămân cu Taipeiul doar datorită presiunii Washingtonului şi aşa-numitei “diplomaţii a dolarului”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii de pe Ambulanţă au fost luaţi la bătaie de cei pentru care veniseră să-i salveze

Medicii de pe Ambulanţă au fost luaţi la bătaie de cei pentru care veniseră să-i salveze O echipă de medici de pe ambulanță a fost...

Doi bărbați care ar fi pretins mită la vămuirea unui autoturism, cercetați de CNA

Doi bărbați care ar fi pretins mită la vămuirea unui autoturism, cercetați de CNA Acțiunile a doi bărbați din capitală sunt cercetate de CNA în...

Majoritatea moldovenilor consideră România cel mai important partener economic (sondaj)

Majoritatea moldovenilor consideră România cel mai important partener economic Potrivit rezultatelor sondajului IRI, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră România cel mai important partener economic, 29%...

VIDEO// Din troleibuz în ambulanță. O taxatoare a avut nevoie de îngrijiri medicale

VIDEO// Din troleibuz în ambulanță. O taxatoare a avut nevoie de îngrijiri medicale O taxatoare de pe ruta de troleibuz numărul 10 din Chișinău a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.