Parchetul anti-mafia pune un maxi-sechestru pe bunurile lui Marcello Dell’Utri şi cele ale soţiei

Publicat:

Parchetul anti-mafia pune un maxi-sechestru pe bunurile lui Marcello Dell’Utri şi cele ale soţiei

Judecătorul de instrucție al tribunalului din Florența, la cererea parchetului anti-mafia, a dispus sechestrul preventiv în scopul confiscării a 10 milioane și 840 mii euro de la Marcello dell’Utri și soția sa Miranda Ratti. Măsura a fost notificată joi dimineață de anchetatorii DIA, districtul antimafia care efectuează anchetele privind masacrele mafiote, scrie IL CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Sechestrul a fost dispus pentru încălcarea unui articol din legea Rognoni-La Torre, același care a stabilit infracțiunea de asociere mafiotă, potrivit căruia timp de zece ani de la emiterea definitivă a sentinței, persoanele condamnate pentru infracțiuni de tip mafiot trebuie să comunice „toate modificările aferente componenței activelor” care depășesc 10.330 euro.


Citeşte şi: Declarația cu privire la integrarea europeană a fost aprobată în Parlament – Stiripesurse.md

Verdictul Curții de Casație care i-a aplicat lui Dell’Utri o pedeapsă de 7 ani pentru complicitate externă cu Cosa Nostra datează din 9 mai 2014, iar de atunci – conform celor reconstituite de anchetatori și de judecătorul de urmărire preliminară – fostul senator ar fi omis să comunice autorităților competente faptul că acel prag fusese depăşit cu mai bine de 42 de milioane de euro.

Parchetul anti-mafia pune un maxi-sechestru pe bunurile lui Marcello Dell’Utri şi cele ale soţiei

Printre veniturile nedeclarate se numără „împrumuturile fără dobândă”, niciodată rambursate, pe care Silvio Berlusconi le-a acordat de-a lungul anilor prietenului său, soției și fiului acestuia, în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, inclusiv cei 30.000 de euro pe care pe care fostul premier și fondator al Forza Italia i le-a plătit lunar începând cu 2021, când Dell’Utri și-a terminat de ispășit pedeapsa.

Fostul senator continuă să fie cercetat de Parchetul de la Florența pentru infracțiunea de complicitate la masacru agravat în scopuri mafiote și teroriste, în legătură cu atentatele comise de Cosa Nostra în 1993 în capitala toscanei, la Roma și la Milano, până în ianuarie 1994, când, din cauza unei defecţiuni, o bombă instalată de oamenii mafiei în fața stadionului olimpic din Roma, nu a explodat.

Potrivit rechizitoriului formulat de procurorii adjuncți Luca Turco și Luca Tescaroli, precum și de procurorul adjunct Lorenzo Gestri, Dell’Utri l-ar fi «instigat și, în orice caz, i-ar fi cerut lui Giuseppe Graviano (de care ar fi fost „legat deja prin relații economice dovedite» , n.red.), în calitate de reprezentant și referent al Cosa Nostra, să organizeze și să pună în aplicare campania masacrului și, în orice caz, să o continue, pentru a contribui la crearea condițiilor pentru afirmarea partidul politic numit Forza Italia, fondat de Silvio Berlusconi și la care a contribuit activ”.

Parchetul anti-mafia pune un maxi-sechestru pe bunurile lui Marcello Dell’Utri şi cele ale soţiei

O acuzație complexă care a fost deja lansată și cu alte ocazii, dar care în trecut nu a dus niciodată la niciun proces, ci doar la repetate demiteri, până la ultima redeschidere a anchetelor care continuă să fie în desfășurare. Berlusconi însuşi a fost cercetat pentru aceeași infracțiune până la moartea sa.

În cadrul acestui plan, procurorii florentini consideră că „analizând fluxurile financiare ale lui Silvio Berlusconi către Marcello Dell’Utri și membrii familiei acestuia, nu putem decât să tragem concluzia că plățile reprezintă despăgubirea lui Dell’Utri pentru pedepsele suferite și tăcerea sa în procesele penale în care a fost și este implicat”. O suspiciune care, potrivit anchetatorilor, „coroborează ipoteza implicării sale în masacru”.

În acelaşi proces, Dell’Utri este cercetat și pentru transfer fraudulos de valori din moment ce, „în colaborare cu soția sa Miranda Ratti și cu defunctul Silvio Berlusconi”, în 2020, în contul bancar al doamnei s-ar făcut „în manieră fictivă” un transfer de 500.000 de euro din contul fostului premier.

În calculele Parchetului și ale judecătorului de instrucție care au condus la decretul de sechestru preventiv, tot pe baza materialului dobândit în cadrul unei percheziții efectuate în iulie anul trecut, cuantumul sumelor provenind în mare parte de la Berlusconi și „necomunicate în mod cuvenit„ cu omisiuni încă neprescrise, este de 10.840.000 de euro, din care 2.590.000 atribuibile direct lui Dell’Utri, iar 8.250.000, soției. De care fostul senator a divorțat în mod oficial în iunie 2020, divorţ care, potrivit anchetatorilor ar fi un act fictiv pentru a încerca să dividă bunurile și să le sustragă anchetelor autorităților judiciare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică România își propune să identifice echipamente și materiale cu care să poată...

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale Mâine, începând cu ora 09.00, va fi lansată expoziția, aflată la cea de-a doua ediție. În...

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a depus o cerere oficială pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.