Parchetul catalan ordonă poliţiei să împiedice organizarea referendumului în regiunea spaniolă

Publicat:

Parchetul catalan a ordonat marţi tuturor forţelor de poliţie din această regiune spaniolă să împiedice referendumul de autodeterminare convocat de guvernul regional şi interzis de instanţele judecătoreşti, relatează AFP. 

Într-un document publicat marţi, procuratura s-a adresat ‘tuturor unităţilor de poliţie’, Gărzii Civile, poliţiei naţionale şi poliţiei regionale catalane Mossos d’Esquadra, aflată sub autoritatea guvernului catalan, şi le-a ordonat să acţioneze împotriva autorităţilor, funcţionarilor sau persoanelor fizice ‘pentru a evita comiterea de infracţiuni’.


‘Ofiţerii de poliţie vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca mijloacele sau instrumentele destinate pregătirii sau organizării referendumului ilegal’, se arată în documentul parchetului, referindu-se la scrutinul prevăzut pentru 1 octombrie.

Aceste măsuri includ confiscarea ‘urnelor, a buletinelor de vot, formularelor electorale, materialelor de propaganda electorală, echipamentelor informatice, precum şi a oricăror altor materiale pentru difuzarea, promovarea sau organizarea referendumului ilegal’.

Guvernul regional prezidat de separatistul Carles Puigdemont a convocat săptămâna trecută un referendum de autodeterminare şi este hotărât să-l organizeze în pofida interdicţiei venite din partea Curţii Constituţionale şi a opoziţiei guvernului central condus de Mariano Rajoy.

Parchetul catalan a cerut ca Carles Puigdemont şi membrii guvernului său să fie urmăriţi în justiţie, acuzându-i de nesupunere faţă de instituţiile democratice şi de deturnare de fonduri publice, pentru acest ultim delict ei riscând pedepse de până la opt ani de închisoare. El a cerut de asemenea închiderea site-ului de promovare a referendumului şi a făcut apel la mass-media să nu difuzeze publicitate legată de referendum.

Solicitarea pune în dificultate Mossos d’Esquadra, în condiţiile în care parchetul i-a ordonat să acţioneze împotriva guvernului regional de care depinde în mod direct.

‘Mossos d’Esquadra este aici pentru a-i servi pe toţi cetăţenii, nu doar câţiva’, a declarat marţi dimineaţa ministrul spaniol al justiţiei Rafael Catala la televiziunea publică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.