Parchetul European acuză o persoană din România de fraude cu fonduri europene

Publicat:

Parchetul European acuză o persoană din România de fraude cu fonduri europene

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

Ancheta indică faptul că suspectul a obţinut în mod fraudulos finanţare nerambursabilă în 2017 şi 2019 pentru cele două proiecte, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În timpul percheziţiilor efectuate la 10 iulie 2024 la domiciliul său, autorităţile au descoperit 60 de documente falsificate, inclusiv extrase de cont bancar, ordine de plată şi facturi fiscale. Aceste documente au fost depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din România pentru a susţine cererile de rambursare a cheltuielilor aparent efectuate în cadrul proiectelor.

Prin prezentarea şi utilizarea acestor documente falsificate ca dovadă a unor cheltuieli inexistente, suspectul a cauzat bugetului UE un prejudiciu de aproape 2 milioane EUR (9 milioane RON), a calculat EPPO.

Pentru a recupera fondurile presupus fraudate, autorităţile au confiscat două clădiri agricole, terenurile aferente, conturile bancare şi o maşină de lux aparţinând inculpatului.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Suspectul, care, precizează EPPO, administra o entitate juridică implicată, de asemenea, în fraudă, a fost plasat sub control judiciar de către un judecător.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, condus de magistratul român Laura Codruţa Kovesi. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale...

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro Deputații PAS au votat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege pentru...

Parlament a votat proiectul de modificare a Legii monumentelor de for public

Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea monumentelor de for public la nivel local Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea și edificarea...

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.