Parchetul financiar francez a deschis o anchetă după un raport senatorial privind influenţa unor firme private de consultanţă

Publicat:

Parchetul financiar francez a anunţat miercuri că a deschis la 31 martie o anchetă preliminară pentru spălare de bani agravată de fraudă fiscală după acuzaţiile unei comisii de anchetă a Senatului cu privire la influenţa unor firme private de consultanţă asupra politicilor publice, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport din 16 martie, comisia senatorială arăta că, între 2018 şi 2021, numărul contractelor încheiate de stat cu firme de consultanţă a crescut de peste două ori, ajungând la un nivel record de peste un miliard de euro în 2021.


Citește și: EXPLOZII în regiunea Liov din vestul Ucrainei – Black News

Raportul acuza în special entităţile franceze ale McKinsey de optimizare fiscală, prin care acestea au reuşit să nu plătească niciun impozit pe firmă între 2011 şi 2020.

McKinsey a reacţionat spunând că respectă regulile fiscale franceze, precizând că una din filiale a plătit impozit timp de şase ani în perioada în care Senatul o acuză de optimizare fiscală.

Polemica a fost aprinsă mai ales de anumite contracte dezvăluite de senatori referitoare la unele reforme controversate, precum cea a ajutoarelor pentru locuire, sau de un raport privind ‘evoluţiile meseriei de cadru didactic’ şi remuneraţia de merit.

Ancheta Parchetului financiar, deschisă după ‘verificări’, a fost încredinţată Serviciului de anchete judiciare financiare (SEJF), a precizat procurorul Jean-François Bohnert, într-un comunicat în care nu este menţionat numele McKinsey.

În plină campanie prezidenţială, opoziţia politică a cerut în mod repetat deschiderea unei anchete în privinţa a ceea ce ea consideră drept favoritism în beneficiul McKinsey, mai ales că unii membri ai firmei ar fi lucrat pentru tabăra lui Macron, în special la alegerile prezidenţiale din 2017.

‘Dacă există probe de manipulare, să se meargă în penal’, le-a replicat la 27 martie Emmanuel Macron celor care îi reproşau aceste contracte. El a susţinut mai ales că neplata de impozite pe firmă de către McKinsey se explică prin regulile fiscale în vigoare.

Citeşte şi: Ca-n vremurile bune: Barack Obama şi Joe Biden s-au revăzut la Casa Albă – Black News

Duminică, liderul majorităţii prezidenţiale LREM, Christophe Castaner, a denunţat o ‘operaţiune politică’.

‘Ne asumăm. Statul a recurs mereu la firme de consultanţă începând din anii 2000. Valérie Pécresse (actuala candidată prezidenţială a partidului Republicanii, n. red.) a pus în aplicare legea de reformă universitară bazându-se pe firme de consultanţă. Atât dreapta, cât şi stânga conduc comunităţi locale care au recurs la ele’, a declarat în aceeaşi zi ministrul conturilor publice, Olivier Dussopt, la Radio J.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.