X

Parchetul francez anchetează atacurile informatice asupra platformei educaționale

Secţia de combatere a infracţiunilor cibernetice a parchetului din Paris a deschis marţi o anchetă după o serie de atacuri informatice împotriva platformei educaţionale naţionale online CNED, utilizată de elevi în perioada închiderii şcolilor din cauza epidemiei, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, evocase marţi dimineaţă un ‘atac informatic foarte puternic venit din străinătate’, fără însă a preciza originea acestuia.

Citește și: Amnesty International: Rusia îl omoară LENT pe Aleksei Navalnîi

Ancheta, încredinţată Oficiului central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicării (OCLTIC), a fost deschisă pentru ‘accesare frauduloasă a unui sistem de procesare automatizat’ şi ‘obstrucţionarea funcţionării’ unui asemenea sistem, a precizat parchetul, confirmând o informaţie a canalului France Télévisions.

CNED anunţase marţi seară intenţia de a depune plângere ‘în faţa acestor acţiuni răuvoitoare deliberate’.

CNED a mai explicat că a transmis ‘toate elementele tehnice legate de aceste atacuri cibernetice’ Agenţiei naţionale pentru securitatea sistemelor informatice (ANSSI).

Atacurile au survenit în contextul în care învăţământul la distanţă a fost generalizat în Franţa pentru această săptămână, de la închiderea şcolilor vineri seară şi până la vacanţa de primăvară începând din 12 aprilie.

Citește și: Vaccinul Moderna combate COVID-ul și la șase luni după administrare

‘În pofida acestor acţiuni răuvoitoare, în jur de 500.000 de elevi şi profesori accesau platformele’ la ora 10.00 şi ‘15.000 de clase virtuale erau active’, a afirmat marţi ministrul Blanquier.

De altfel, numărul foarte mare de conexiuni a provocat marţi dificultăţi de acces la un alt instrument educaţional online, ENT, gestionat de administraţiile locale.

Tags: atac ciberneticCNEDfrantaJean-Michel BlanquerOficiul central de luptă împotriva criminalităţii legate de tehnologiile informaţiei şi comunicării (OCLTIC)
Categorii: Diaspora