Parchetul general spaniol respinge acuzaţia că procesul contra liderilor catalani este unul ‘politic’

Publicat:

Parchetul general spaniol a respins miercuri acuzaţia că procesul intentat unui număr de 12 lideri ai mişcării separatiste catalane, judecaţi pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017, este unul ‘politic’, aşa cum susţine apărarea, în a doua zi a procesului, transmite AFP, scrie Agerpres.

Dezbaterile, suspendate miercuri la prânz, se vor relua joi cu audierea principalului acuzat, fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras. Parchetul cere împotriva acestuia o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri.


Citește și : 13,5 milioane de afgani suferă din cauza insecurităţii alimentare severe (UNAMA)

”Nu dorinţa de independenţă este cea judecată, nu proiectul suveranist face obiectul acestui proces, ci faptele grave care au avut loc în special în septembrie şi octombrie 2017”, a declarat procurorul Curţii Supreme, Javier Zaragoza.

Acesta a acuzat apărarea că doreşte să ”creeze o versiune deformată a realităţii în scopul discreditării justiţiei spaniole” şi le-a reproşat susţinătorilor independenţei Cataloniei că doresc să substituie Constituţia cu ”o legalitate paralelă şi să impună prin forţă un proces de segregare teritorială”.

”Ceea ce este penalizat este un comportament ce are drept scop subminarea şi ruptura ordinii constituţionale apelând la metode violente faţă de mase (utilizate) ca scuturi umane” contra poliţiei în timpul referendumului interzis de pe 1 octombrie, a indicat un alt procuror, Fidel Cadena.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Personajul principal al tentativei de secesiune, fostul lider catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, este marele absent pe banca acuzaţilor, dat fiind că în Spania infracţiunile grave nu pot fi judecate în contumacie. Inculpatul principal este fostul său adjunct, Oriol Junqueras, împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de închisoare. Împotriva celorlalţi 11 inculpaţi – fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi ‘miniştri’ regionali şi responsabilii asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium Cultural – sunt cerute pedepse mergând de la 7 la 11 ani de detenţie.

Citește și : Moscova, acoperită de zăpadă; zeci de zboruri au fost anulate

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.