Parchetul sud-coreean cere ani grei de puşcărie pentru confidenta fostei preşedinte de la Seul

Publicat:

Parchetul sud-coreean a cerut joi o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru fosta confidentă a ex-preşedintei Coreei de Sud, femeia aflată în centrul unui răsunător scandal de corupţie care a precipitat destituirea lui Park Geun-Hye, informează AFP, conform agerpres.

Fiică a unui misterios lider religios, Choi Soon-Sil a fost timp de decenii prietenă foarte apropiată a lui Park, în aşa măsură încât a fost supranumită de mass-media ‘Rasputin’, pentru influenţa pe care se credea că o are asupra preşedintei.


Citeşte şi: Presiuni din partea parlamentarilor asupra Guvernului britanic pentru urgentarea unui acord Post-Brexit

După ce a izbucnit scandalul, ea a fost huiduită anul trecut în timpul unor manifestaţii uriaşe în care protestatarii cereau destituirea preşedintei sud-coreene.

Choi Soon-Sil este ‘alfa şi omega acestui scandal’, a apreciat un reprezentant al Parchetului la Tribunalul districtului central din Seul. ‘Vă rugăm, condamnaţi-o pe doamna Choi la 25 de ani de închisoare’, a spus el.

Ministerul Public a cerut amenzi şi confiscarea bunurilor lui Choi Soon-Sil, cu o valoare totală de 126,2 miliarde de woni (98 de milioane de euro).

‘Choi Soon-Sil a profitat de autoritatea prezidenţială în scopuri personale, ea a subminat valorile constituţionale şi a făcut să se clatine sistemul guvernamental’, a adăugat acest procuror.

Choi Soon-Sil, 61 de ani, este acuzată de complicitate cu Park Geun-Hye pentru a extorca milioane de dolari de la marile companii sud-coreene, printre care giganţii Samsung şi Hyundai.

Inculpată pentru abuz de putere, coerciţie şi corupţie, ea este acuzată între altele că a profitat de relaţia apropiată pe care o avea cu Park pentru a se amesteca în treburile statului, în pofida faptului că nu ocupa nicio funcţie oficială.

Choi Soon-Sil neagă toate aceste acuzaţii.

Parchetul a cerut, de asemenea, o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru preşedintele grupului Lotte, al cincilea conglomerat al ţării, Shin Dong-Bin, şi şase ani pentru un fost consilier prezidenţial.

Citeşte şi: ONU pregătește un proiect de rezoluție împotriva recunoașterii SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Tribunalul urmează să-şi anunţe decizia în ianuarie.

Park Geun-Hye este judecată într-un proces distinct. Însă pedepsele cerute joi lasă să se întrevadă că Parchetul va cere cel puţin 25 de ani pentru fosta preşedintă a Coreei de Sud.

Într-un context de frustrări economice şi sociale în creştere, Park Geun-Hye a fost destituită în decembrie 2016 de Adunarea Naţională. Această decizie a fost validată la 10 martie de Curtea Constituţională, permiţând totodată ridicarea imunităţii sale prezidenţiale, audierea, plasarea în detenţie provizorie şi inculparea ei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: ‘Cu românii nu se poate face nimic’

Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: 'Cu românii nu se poate face nimic' Adolf Hitler, cunoscutul dictator german, considera armata română aproape...

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.