Părerea unui analist despre finanţările UE

Publicat:

Părerea unui analist român despre finanţările UE în Moldova

Peste 700 de primari şi viceprimari au participat la „Forumul primarilor”. La întrunirea la care a luat parte şi preşedintele Maia Sandu, s-a discutat despre problemele localităților, dezvoltarea acestora în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi fondurile pentru dezvoltarea regională.

Subiectul a fost dezvoltat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, cu directorul Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui; primarul de Leova, Alexandru Bujorean și analistul politic din România, Mihai Isac.


Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităților Locale: „A fost un forum specific, cu un număr foarte mare de participanți, s-au transmis niște mesaje și dintr-o parte și din alta. Cu siguranță, s-a văzut că guvernarea au fost pregătită pentru acest eveniment, se cunoște bine că APL așteaptă un mesaj pozitiv în ceea ce privește condițiile de muncă, inclusiv motivarea. Oamenii cu interes au încercat să deslușească și viziunea guvernării referitor la creșterea capacității administrative a autorităților locale, s-a vorbit și despre acea amalgamare voluntară, despre așteptările ca să crească veniturile la bugetele locale.

O temă importantă și erau câteva mesaje legate de fonduri și accesul la acestea, aici au apărut chiar anumite aspecte critice deoarece multă lume a fost din APL mirată când s-a vehiculat cu termenul de primari pro-europeni, ne-europeni. Părerea mea personală – nu a fost o formulare destul de reușită și sperăm să fie corectat acest mesaj pentru că credem că guvernarea trebuie să facă tot ce este posibil pentru a unifica oamenii în jurul ideii de integrare europeană. Cred că pe viitor acest mesaj trebuie corectat sau explicat pentru a nu genera anumite neînțelegeri.

Citeşte şi: Ce ar însemna unirea R. Moldova cu România? – Stiripesurse.md

Două lucruri care cumva au fost umbrite – abordarea aceasta de a crește salariile sau motivarea anumitor categorii și, pe bună dreptate, e un lucru foarte benefic și necesar, dar au rămas și alte categorii de funcționari cumva neatinse de creșterea aceasta și asta generează o anumită neînțelegere în rândul mai mult categorii de funcționari: contabilii, perceptorii fiscali, inginerii cadastrali, care formează o echipă cu primarii. Trebuie de revenit la acest subiect și de găsit instrumente ca întreaga echipă să fie consolidată la nivel local.

Și al doilea lucru – cu mesajul pro-europeni, ne-pro-europeni – istoria R. Moldova în domeniul administrației locale demonstrează că practic peste 80 % din primari indiferent de formațiunile pe care ei la un anumit moment ei le reprezintă, dar ei prin esență sunt pro-europeni sau devin pro-europeni pentru că e un lucru firesc că toți se conving că unica sursă de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea localităților noastre vine din partea UE și a țărilor asociate cu UE”.

Alexandru Bujorean, primar de Leova: „Noi avem nevoie ca să fie întărite capacitățile instituționale și financiare ale comunităților locale. Am fost cu mai mulți colegi recent în Albania și Macedonia și am văzut cum s-a făcut reforma administrației publice și, implicit, reforma administrativ teritorială în aceste două țări, care zece ani în urmă la nivelul Produsului Intern Brut erau sub nivelul R. Moldova, ceea ce au făcut ei au oferit instrumentariul.

În R. Moldova nu se vorbește despre TVA și posibilitatea ca o parte din această taxă să meargă către bugetele locale. În Albania și Macedonia 6% din cele 18% ce constituie TVA merge în bugetele locale. Dacă s-ar merge la acest pas, probabil amalgamarea în forma în care este văzută de unii colegi primari ca lichidare proprie a satelor nu ar mai fi necesară în forma și metodologia actuală prezentată. Dacă s-ar veni cu o cotă parte din impozitul pe venit a persoanelor juridice, dacă ar merge în bugetele locale impozitele persoanelor fizice la locul de domiciliu ca cel care, spre exemplu, muncește în altă parte a țării, dar are viza de reședință în localitatea sa de baștină acea localitate ar fi corect să beneficieze de impozitul pe venit din salariul achitat de el.

Toate aceste probleme au fost abordate în cadrul forumului și este foarte bine că s-a întrunit o astfel de platformă doar că noi nu trebuie să așteptăm să treacă un tip de alegeri și să așteptăm venirea altui tip de alegeri ca să ne întâlnim în astfel de forumuri. Sper foarte mult că ele vor avea o periodicitate, de câteva ori pe an în așa format larg.

Partidul de guvernământ trebuie să înțeleagă că mai departe fără parteneri politici nu va mai putea merge în exerciții electorale probabil mai importante decât cele locale – parlamentare și prezidențiale, fiindcă de aceste două alegeri depinde păstrarea vectorului extern al țării. Vreau să cred că președinta a apreciat pozitiv faptul că 700 din 895 au acceptat această invitație, au venit, au vociferat unele probleme care trebuie ascultate cu mare tact și înțelegere chiar dacă nivelul nostru de pregătire este diferit și chiar dacă solicitările sunt peste posibilitățile guvernării noi trebuie să comunicăm și trebuie să facem acest lucru periodic și în continuare”.

Părerea unui analist despre finanţările UE

Mihai Isac, analist politic: „Urmează două exerciții electorale capitale pentru R. Moldova în ceea ce privește păstrarea vectorului european, prezența altor primari (n.r. decât au luat mandatele PAS) arată totuși că se poate găsi un dialog, acum să vedem cât de sinceră a fost dorința celor de la putere să poarte acest dialog și cât de sinceră este dorința celor din opoziție să poarte acest dialog. Din păcate experiențele regimurilor oligarhice trecute au făcut ca dialogul dintre partide politice în moduri diferite de a face politică să nu fie prea întâlnite și este necesar ca acest prim pas făcut de către Președinție și de către PAS să primească un răspuns pe măsură din partea celor care au participat.

În ceea ce privește faptul că o parte din primari, inclusiv primarul de Chișinău, nu au participat arată faptul că modul în care pune problema președinta Sandu nu este neapărat numai gândirea dânsei pentru că desigur nimeni din UE nu ar dori să mai sponsorizeze administrații dominate de forțe politice pro-ruse. Chiar dacă Ion Ceban nu a participat la acest forum, el și municipiul Chișinău, alături de alte entități administrative din R. Moldova, sunt beneficiare a unor fonduri europene în acest moment, dar și a României”.

Reamintim că pe 9 decembrie, în Capitală a avut loc Forumul primarilor, unde au fost așteptați toți edilii, indiferent de culoarea lor politică.

De menționat că unii primari nu s-au prezentat, printre aceștia se numără și primarul Capitalei, Ion Ceban.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul

Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă că vor lovi industria energetică a Israelului dacă va ataca Iranul Gărzile Revoluţionare iraniene au avertizat vineri că vor lovi industria...

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.