X

Parisul acordă Kievului cetăţenia de onoare

Consiliul municipal din Paris a acordat marţi, în unanimitate, cetăţenia de onoare oraşului Kiev, în contextul în care jumătate din populaţia sa de 3,5 milioane de locuitori a părăsit deja capitala ucraineană din cauza bombardamentelor armatei ruse, a anunţat primarul din capitala Franţei, Anne Hidalgo, relatează AFP, potrivit agerpres.

Primăria din Paris a validat, de asemenea, acordarea unui ajutor umanitar de 1 milion de euro: 360.000 de euro pentru patru organizaţii care activează în Ucraina sau în ţările limitrofe în care ajung refugiaţi ucraineni şi 640.000 de euro pentru primirea unor refugiaţi în capitala Franţei.

Citeşte şi: Ducii de Cambridge au fost forțati să anuleze o etapă a turneului din Caraibe după ‘o palmă peste față’ – Black News

O colectă separată organizată de primarii de dreapta din arondismentele din Paris a permis trimiterea a 125 de tone de produse de primă necesitate în Ucraina, în oraşele Ujhorod şi Maiakî, a precizat primarul arondismentului XV, Philippe Goujon.

“Ucraina este atacată pentru că aspiră la democraţie, să trăiască în pace şi să calce pe urmele Europei”, a subliniat Anne Hidalgo, afirmându-şi sprijinul faţă de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

După aproape o lună de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi într-o perioadă în care bombardamentele continuă asupra marilor oraşe din această ţară, Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist la alegerile prezidenţiale franceze, a anunţat totodată “un pact de prietenie” cu Mariupol, “oraş martir”, şi a denunţat răpirea primarilor din Dniprorudne şi Melitopol de forţele armate ruse.

Găzduiţi la Teatrul Chatelet din capitala Franţei, artiştii ucraineni de la Baletul Municipal din Kiev vor rămâne în acel centru “atât timp cât vor avea nevoie”, a declarat Anne Hidalgo.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski INSISTĂ pentru o întâlnire cu Putin – Black News

Prezent la anunţul făcut marţi de Primăria din Paris, ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, a fost îndelung ovaţionat.

Instituită în 2001, cetăţenia de onoare a oraşului Paris a fost atribuită până acum unui număr de aproximativ 30 de personalităţi, inclusiv lui Ingrid Betancourt, Dalai Lama şi Nelson Mandela, precum şi publicaţiei Charlie Hebdo în 2015, biodiversităţii în 2016 şi brigăzii de pompieri din Paris în 2019.

Kiev este primul oraş care primeşte această distincţie.

Tags: Anne Hidalgoarondismentul XVBaletul Municipal din KievfrantakievMaiakîparisPhilippe GoujonTeatrul ChateletucrainaUjhoroduniunea europeanaVadim Omelcenko
Categorii: Diaspora