X

Parisul cere Turciei să nu se amestece în treburile interne ale Franţei

Turcia nu trebuie să se amestece în treburile interne ale Franţei, a declarat marţi ministrul francez al afacerilor interne Gerald Darmanin, după ce preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a îndemnat la boicotarea produselor franceze, acuzând “agenda anti-islam” a preşedintelui Emmanuel Macron, informează Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile făcute luni de Erdogan au fost cea mai recentă exprimare a furiei lumii arabe cu privire la imaginile cu profetul Mahomed ce au fost difuzate în Franţa, pe care unii musulmani le consideră blasfemie. Erdogan a pus de asemenea sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Macron, ceea ce a determinat Franţa să-şi recheme ambasadorul de la Ankara.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

“Ar trebui să ne nemulţumească pe toţi faptul că puteri străine se amestecă în ceea ce întâmplă în Franţa”, a declarat Darmanin la postul de radio France Inter, adăugând că se referă la Turcia şi Pakistan, unde parlamentele au votat rezoluţii prin care le cer guvernelor lor să-şi recheme ambasadorii de la Paris. “Turcia ar trebui să nu se amestece în treburile interne ale Franţei”, a adăugat ministrul francez.

Disputa vehementă îşi are rădăcinile în decapitarea pe 16 octombrie, lângă o şcoală din apropierea Parisului, de către un bărbat cu origini ceceno-ruse, a profesorului de istorie Samuel Paty, care le-a prezentat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unei lecţii asupra libertăţii de expresie.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Preşedintele Emmanuel Macron, care s-a întâlnit luni cu reprezentanţi ai comunităţilor musulmane din Franţa, a promis că va combate “separatismul islamist”, afirmând că acesta ameninţă să câştige teren în cadrul unor comunităţi musulmane din Franţa.

Tags: Emmanuel MacronfrantaGérald Darmaninprofetul MahomedTayyip Recep Erdoganturcia
Categorii: Externe