X

Parisul cere viitorului guvern italian, populist şi eurosceptic, să respecte angajamentele europene

Franţa s-a declarat marţi pregătită să colaboreze cu viitorul guvern italian, populist şi eurosceptic, însă a cerut Romei să continue să-şi respecte angajamentele europene, în special cele din zona euro, relatează AFP, scrie agerpres.

‘Parisul va colabora cu acest guvern italian pentru că Italia este un vecin, un partener, un aliat important al Franţei’, a declarat în Parlament ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau.

Citește și : Hawaii: Lava vulcanului Kilauea amenință o uzină geotermală de pe Insula Mare

‘Însă vom colabora cu condiţia respectării rezultatelor alegerilor şi a semnificaţiei acestora, a respectării angajamentelor asumate de toţi în cadrul Uniunii Europene şi mai ales în zona euro – destinele noastre sunt strâns legate şi nu este nici posibil, nici de dorit să acţionăm fiecare separat în Europa – şi a respectării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene’, a adăugat ea.

Îngrijorările sunt în creştere în Europa şi pe pieţele europene în legătură cu evoluţia politică din Italia, ţară fondatoare a UE şi a monedei euro, care urmează să fie condusă de o coaliţie antieuropeană formată din Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem) şi Liga (extrema dreaptă).

Viitoarea echipă guvernamentală nu şi-a ascuns intenţiile de a pune în aplicare o politică de relansare a economiei, conducând la un derapaj al deficitelor şi datoriei publice, cu riscul provocării unei crize a monedei euro.

Citește și : Egipt: Armata şi-a intensificat demolările de locuinţe în regiunea Sinai (HRW)

‘Alegerile de pe 4 martie din Italia au fost un avertisment pentru întreaga Europă. Ele au arătat epuizarea partidelor politice tradiţionale din Italia şi din alte ţări, iar alegătorii italieni şi-au arătat nemulţumirea faţă de lipsa solidarităţii europene – a ţărilor din nord în criza financiară şi a celor din est în criza migranţilor’, a mai spus Nathalie Loiseau.

‘Trebuie să auzim acest avertisment şi trebuie să îi răspundem’, a mai spus ea, adăugând că această creştere a tendinţei populiste în Europa face ‘mai necesară şi mai urgentă ca oricând’ reforma Europei propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Tags: europaeuroscepticfrantaguvernNathalie LoiseauparlamentpopulistUEzona euro
Categorii: Diaspora