Parisul denunţă o amplă campanie de dezinformare rusă care vizează în special marile cotidiane franceze

Publicat:

Franţa a acuzat marţi Rusia că desfăşoară o amplă operaţiune de ingerinţă digitală prin publicarea de articole false în marile ziare franceze ostile Ucrainei, acţiuni ce arată războiul hibrid dus de Moscova, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Autorităţile franceze au pus în evidenţă existenţa unei campanii de manipulare a informaţiilor contra Franţei implicând actori ruşi şi la care au participat entităţi de stat sau afiliate statului rus, amplificând informaţiile false”, a spus ministrul de externe francez Catherine Colonna, într-o declaraţie citită de purtătoarea sa de cuvânt, Anne-Claire Legendre.


Citește și : POTOP în Cuba! Trei oameni au murit şi mii de evacuări

Ea a adăugat că Parisul se află în legătură strânsă cu aliaţii săi pentru ca ”războiul hibrid desfăşurat de Rusia să eşueze”.

Campania a vizat website-urile mai multor media, dar şi pe cel al Ministerului de Externe francez şi alte website-uri guvernamentale, a precizat purtătoarea de cuvânt.

”Implicarea ambasadelor şi a centrelor culturale ruse care au participat activ la amplificarea acestei campanii, inclusiv prin intermediul conturilor lor oficiale pe reţelele sociale, este o nouă dovadă a strategiei hibride pe care Rusia o pune în practică pentru a submina condiţiile unei dezbateri democratice”, a declarat şefa diplomaţiei franceze.

Operaţiunea dezvăluită de guvern este mai exact ”a doua etapă a unei campanii deja cunoscute, dar cu moduri de acţiune mai sofisticate şi menite a fi mai puţin vizibile”, a explicat pentru AFP o sursă implicată în acest dosar.

Este vorba despre operaţiunea Doppelgranger, documentată deja anul trecut mai ales de către organizaţia europeană EU DisinfoLab şi gigantul american Meta.

La finalul lunii septembrie 2022, Meta a anunţat că a zădărnicit pe platforma sa Facebook o operaţiune ”de influenţă secretă” provenind din Rusia.

”Meta spera că după raportare această operaţiune va înceta, dar nu a fost cazul”, a explicat sursa citată.

Citește și : Macron: Contraofensiva ucraineană va dura ‘câteva săptămâni, chiar luni’ – VIDEO

Cel puţin patru cotidiane franceze – Le Parisien, Le Figaro, Le Monde şi 20 minutes – au fost victime ale operaţiunii, însă au fost vizate şi alte mari instituţii de presă, în special germane (FAZ, Der Spiegel, Bild, Die Welt).

Hackerii produceau articole false pe o pagină absolut identică cu cele ale webiste-ului oficial al acestor media, dar cu un nume de domeniu diferit, de exemplu .ltd în loc de .fr.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.