X

Parisul denunţă o ‘puternică foarte puternică şi foarte directă’ a SUA împotriva Instex

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire a evocat marţi o ”presiune foarte puternică şi foarte directă” a Statelor Unite împotriva implementării mecanismului european de compensare financiară Instex, care urmează să permită continuarea tranzacţiilor comerciale cu Iranul fără a recurge la dolar, relatează Reuters, potrivit news.ro .

Anunţat la 31 ianuarie de către Berlin, Paris şi Londra, acest ”vehicul special” (SPV) urmează să le permită celor trei capitale europene să ocolească sancţiunile restabilite de Washington Teheranului şi programului nuclear iranian.

Citește și : 13 românce erau forţate să se prostitueze în Spania. Proxeneţii trimiteau toţi banii în ţară

Presiunea americană ”este puternică, foarte directă cu privire la acest subiect”, a declarat Bruno Le Maire într-o întâlnire cu Asociaţia Presei Diplomatice la Paris. ”Presiuni asupra unor oficiali politici, administraţiei, tuturor celor care sunt implicaţi în acest subiect”.

În ceea ce priveşte Teheranul, ameninţările agitate cu regularitate de oficiali iranieni cu privire la o eventuală ieşire din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian a Republicii islamice nu ajută, a apreciat ministrul francez.

”Iranul ameninţă neîncetat că iese din JCPoA (acronimul Acordului de la Viena), iar asta nu facilitează posibilitatea schimburilor comerciale”, a subliniat el.

”Cadrul în vederea implementării acestui lucru vizează, în primul rând, faptul că sunt afectate sectoare care nu sunt sancţionate, iar în al doilea rând ca Iranul să nu iasă din acord. Aşadar, declaraţiile iraniene spun că ar putea ieşi din JCPoA. Asta nu facilitează lucrurile”.

”Acest dispozitiv nu vizează Iranul, ci suveranitatea europeană globală”, a subliniat ministrul francez.

”Noi vrem să fim suverani asupra relaţiilor noastre comerciale şi să hotărâm liber cu care stat facem comerţ”, a insistat el.

Citește și : Parlamentul elen a fost atacat cu vopsea şi fumigene

Deja fragilizat de anunţarea în mai 2018 a retragerii americane din acordul nuclear internaţional, JCPoA – un text care a implementat o limitare a activirtăţilor nucleare iraniene în schimbul unei ridicări treptate a sancţiunilor impuse Teheranului – este de-acum ameninţat de către Iran.

Preşedintele Hassan Rohani a anunţat la 8 mai suspendarea anumitor angajamente cu privire la rezervele de uraniu slab îmbogăţit şi apă grea şi a dat un ultimatum de 60 de zile semnatarilor Acordului de la Viena să-şi pună în aplicare promisiunile de a proteja teheranul de sancţiunile pe care i le-a impsu Washingtonul.

Tags: berlinBruno Le MaireInstexlondraparisSPVwashington
Categorii: Diaspora