Parisul îşi declară satisfacţia faţă de noii capi ai UE: ‘Europa a câştigat!’

Publicat:

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin (foto), a dat asigurări miercuri că ‘Europa este cea care a câştigat’, nu o ţară anume, prin desemnarea noii echipe din fruntea Uniunii Europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Europa este cea care a câştigat’, a declarat Amélie de Montchalin la postul de radio France Inter, la o zi după summitul de la Bruxelles care a permis, după 48 de ore de negocieri, ajungerea la un acord privind viitoarea ‘distribuţie’ de la vârful principalelor instituţii europene.


Citeşte şi: ‘OMUL lui Merkel’ va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

‘A fost un moment în care Europa a oferit o imagine destul de lamentabilă (…) o noapte în care un număr de lideri au găsit Consiliul European drept locul potrivit pentru a-şi regla disensiunile interne, problemele naţionale şi ciocnirile de ego’, a afirmat secretarul de stat, referindu-se la summitul de duminică la care liderii UE s-au arătat incapabili să găsească un compromis.

Marţi seară, după o nouă rundă de negocieri, liderii europeni au ajuns la un compromis, desemnându-le pe Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, şi pe Christine Lagarde la conducerea Băncii Centrale Europene.

Preşedinţia Consiliului European a revenit premierului liberal Charles Michel, iar funcţia de şef al diplomaţiei europene, spaniolului Josep Borrell.

Parisul a respins ideea unei victorii a Germaniei şi a cancelarului Angela Merkel în acest compromis final. ‘Nu văd nici înfrângerea, nici victoria cuiva’, a apreciat Amélie de Montchalin.

‘Angela Merkel a trebuit să se confrunte cu multe lucruri dificile. Familia PPE nu era unită, s-a divizat profund duminică seara’, a dezvăluit secretarul de stat francez.

‘Alegerea Christinei Lagarde la BCE este una pe care anumiţi germani nu o văd neapărat ca pe o victorie’, a adăugat ea.

Citeşte şi: Charles Michel îi ia locul lui Tusk la conducerea Consiliului European

Numirea Ursulei von der Leyen a provocat puternice nemulţumiri în Germania, mai ales din partea social-democraţilor, partenerii de coaliţie ai conservatorilor în guvernul federal.

‘În Germania, apărarea este un subiect complicat (…) crearea apărării europene nu este foarte populară, dar este un act de curaj’, a subliniat Amélie de Montchalin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.