X

Parisul îşi declară satisfacţia faţă de noii capi ai UE: ‘Europa a câştigat!’

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin (foto), a dat asigurări miercuri că ‘Europa este cea care a câştigat’, nu o ţară anume, prin desemnarea noii echipe din fruntea Uniunii Europene, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Europa este cea care a câştigat’, a declarat Amélie de Montchalin la postul de radio France Inter, la o zi după summitul de la Bruxelles care a permis, după 48 de ore de negocieri, ajungerea la un acord privind viitoarea ‘distribuţie’ de la vârful principalelor instituţii europene.

Citeşte şi: ‘OMUL lui Merkel’ va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

‘A fost un moment în care Europa a oferit o imagine destul de lamentabilă (…) o noapte în care un număr de lideri au găsit Consiliul European drept locul potrivit pentru a-şi regla disensiunile interne, problemele naţionale şi ciocnirile de ego’, a afirmat secretarul de stat, referindu-se la summitul de duminică la care liderii UE s-au arătat incapabili să găsească un compromis.

Marţi seară, după o nouă rundă de negocieri, liderii europeni au ajuns la un compromis, desemnându-le pe Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, şi pe Christine Lagarde la conducerea Băncii Centrale Europene.

Preşedinţia Consiliului European a revenit premierului liberal Charles Michel, iar funcţia de şef al diplomaţiei europene, spaniolului Josep Borrell.

Parisul a respins ideea unei victorii a Germaniei şi a cancelarului Angela Merkel în acest compromis final. ‘Nu văd nici înfrângerea, nici victoria cuiva’, a apreciat Amélie de Montchalin.

‘Angela Merkel a trebuit să se confrunte cu multe lucruri dificile. Familia PPE nu era unită, s-a divizat profund duminică seara’, a dezvăluit secretarul de stat francez.

‘Alegerea Christinei Lagarde la BCE este una pe care anumiţi germani nu o văd neapărat ca pe o victorie’, a adăugat ea.

Citeşte şi: Charles Michel îi ia locul lui Tusk la conducerea Consiliului European

Numirea Ursulei von der Leyen a provocat puternice nemulţumiri în Germania, mai ales din partea social-democraţilor, partenerii de coaliţie ai conservatorilor în guvernul federal.

‘În Germania, apărarea este un subiect complicat (…) crearea apărării europene nu este foarte populară, dar este un act de curaj’, a subliniat Amélie de Montchalin.

Tags: Amelie de MontchalinCharles MichelComisia Europeană (CE)Consiliul EuropeanfrantaJosep BorrellparisUniunea Europeană (UE)Ursula Von Der Leyen
Categorii: Diaspora