X

Parisul nu va accepta niciun şantaj din partea Londrei, avertizează ministrul de interne francez

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin a avertizat joi că Parisul nu va accepta ”nicio practică contrară dreptului mării şi niciun şantaj financiar” din partea guvernului britanic, care a anunţat o nouă strategie de respingere spre Franţa a bărcilor cu migranţi care traversează Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Regatul Unit trebuie să-şi ţină angajamentul. I-am spus clar acest lucru omoloagei mele Priti Patel”, a declarat Darmanin, care a avut miercuri o întrevedere cu Patel în marja reuniunii miniştrilor de interne din G7, desfăşurată la Londra.

Citește și : Merkel spune că va pleca din postul de cancelar având conştiinţa curată

Potrivit presei britanice, poliţia britanică de frontieră (Border Force) este instruită în noi metode care permit respingerea ambarcaţiunilor înainte ca ele să ajungă în sudul Angliei, în contextul unui flux record observat în ultimele luni.

Cotidianul The Times a precizat că Priti Patel a cerut să fie rescrisă în acest sens interpretarea dată de Regatul Unit dreptului maritim internaţional. Această strategie, care a primit acordul premierului Boris Johnson, nu ar fi folosită “decât în circumstanţe extrem de limitate”, conform Telegraph, adică pentru ambarcaţiunile mari şi atunci când situaţia este considerată sigură.

Un nou val de migranţi care traversează Canalul Mânecii a fost observat în ultimele zile, facilitat de vremea bună. Luni, 785 de migranţi au ajuns ilegal în Marea Britanie, după un record de 828 într-o zi atins în august, ridicând la peste 13.000 numărul lor de la începutul anului.

Citește și : Premierul spaniol Pedro Sanchez promite înăsprirea pedepselor pentru a preveni delictele de ură

Problema traversărilor ilegale ale Canalului Mânecii se află constant la originea fricţiunilor dintre Londra şi Paris. Regatul Unit a promis la finalul lunii iulie să plătească Franţei 62,7 milioane de euro în perioada 2021-2022 pentru a finanţa consolidarea prezenţei forţelor de ordine franceze pe ţărmuri.

Tags: G7Gérald DarmaninparisRegatul Unit
Categorii: Diaspora