Parisul şi Algerul promovează o ‘dinamică de progres ireversibil’ în relaţiile lor

Publicat:

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune şi omologul său francez Emmanuel Macron au pecetluit sâmbătă reconcilierea între Paris şi Alger, semnând o declaraţie care “reînnoieşte angajamentul lor de a înscrie relaţiile lor într-o dinamică de progres ireversibil”, la 60 de ani după sfârşitul războiului din Algeria, relatează France Presse, potrivit agerpres

Cu această ocazie, preşedintele Tebboune a salutat o “vizită excelentă şi reuşită” a omologului său francez în Algeria, asigurând că ea “a permis o apropiere care nu ar fi fost posibilă fără însăşi personalitatea preşedintelui Macron”.


Citește și : Stare de urgenţă naţională în Pakistan

Potrivit preşedintelui algerian, care s-a exprimat în limba franceză, cele două ţări vor “acţiona de asemenea împreună în multe domenii şi în afara Algeriei şi a Franţei”. “Această apropiere ne va permite să mergem foarte, foarte departe”.

Tebboune a menţionat reuniunea la un nivel foarte ridicat care a reunit la Alger vineri preşedinţii şi serviciile de securitate din cele două ţări, inclusiv armata, “pentru prima oară de la declararea independenţei” de către Algeria în 1962, anunţând acţiuni comune “în interesul mediului nostru geopolitic”.

Pentru a-şi “consolida consultările politice”, Parisul şi Algerul vor institui un “Înalt consiliu de cooperare” la nivel de şefi de stat, cu scopul de a “aprofunda într-un spirit de încredere şi respect reciproce, răspunsuri adaptate problemelor bilaterale, regionale şi internaţionale”, prevede Declaraţia de la Alger.

Potrivit declaraţiei, “acest nou parteneriat privilegiat” a “devenit o exigenţă dictată de creşterea incertitudinilor şi exacerbării tensiunilor regionale şi internaţionale”.

“El furnizează un cadru pentru conceperea unei viziuni comune şi o abordare strict concertată pentru a face faţă noilor provocări globale (crize globale şi regionale, schimbări climatice, prezervarea biodiversităţii, revoluţia digitală, sănătate…)”, se arată în Declaraţie.

Potrivit preşedintelui Macron, Declaraţia de la Alger va face posibilă ca “apropierea să se întărească având un dialog cu privire la toate subiectele. Inclusiv subiectele care ne împiedică să mergem înainte, căci ele au tot revenit fără încetare, memoria de exemplu”.

Problemele legate de colonizarea franceză (1830-1962) provocaseră o gravă dispută între cele două ţări toamna trecută.

Citește și : Rusia ARDE ‘de pomană’ zilnic gaze în valoare de 8,4 milioane de lire sterline

Comisia mixtă de istorici decisă în timpul vizitei lui Macron pentru aplanarea disensiunilor şi înfruntarea “cu curaj” a trecutului, potrivit cuvintelor preşedintelui francez, “ar putea fi instituită în următoarele 15-20 de zile”, a anunţat Tebboune.

Emmanuel Macron a sosit joi în Algeria pentru o vizită oficială de trei zile, menită să îmbunătăţească relaţiile bilaterale şi care, pentru Alger, marchează o recunoaştere a importanţei sale strategice în regiune, conform AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.