X

Parisul va fi ‘extrem de ferm’ privind munca forţată în negocierile cu China

Franţa va fi “extrem de fermă” pe tema muncii forţate în cadrul discuţiilor în curs de desfăşurare asupra acordului comercial UE-China, a asigurat joi purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, declaraţia sa intervenind în plină criză diplomatică privind problema uigurilor, potrivit France Presse şi agerpres.

“Aceasta este o oportunitate pentru noi de a ne afirma valorile şi principiile şi vom fi extrem de clari şi fermi în această problemă a muncii forţate în cadrul negocierilor”, a insistat el la radio France Inter.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost redusă la 76 %

Potrivit acestuia, “ceea ce se întâmplă cu uigurii este total inacceptabil şi chiar şocant, cutremurător: vorbim despre muncă forţată, despre internări forţate, despre mutilări, despre situaţii teribile, ceea ce este absolut inacceptabil”.

Acordul UE-China asupra investiţiilor a fost încheiat la 30 decembrie 2020, dar semnarea sa este aşteptată abia peste câteva luni. Documentul cuprinde referinţe la convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), în special asupra muncii forţate.

Parisul a apărat acest acord în ianuarie, văzându-l drept o “pârghie fără precedent” pentru a face Beijingul să avanseze în domeniul drepturilor omului.

Citeşte şi: Joe Biden aruncă pe umerii Kamalei Harris problema delicată a migraţiei 

Condamnând persecuţia musulmanilor uiguri din provincia chineză Xinjiang, UE, SUA şi Canada au sancţionat luni patru înalţi responsabili şi o entitate chineză, iar ambasadori chinezi au fost convocaţi în mai multe ţări europene, printre care în Franţa şi Germania.

Beijingul, care denunţă “intimidarea şi ipocrizia” europenilor, a ripostat imediat prin sancţiuni împotriva a zece personalităţi europene, între care cinci europarlamentari, toţi acuzaţi că au “răspândit minciuni” în baza unor studii pe care China le consideră părtinitoare. 

Tags: BeijingChinaGabriel AttaluiguriUniunea Europeană (UE)Xinjiang
Categorii: Diaspora