Parlamentari britanici pro-europeni încearcă să împiedice un Brexit fără acord

Publicat:

Parlamentari britanici pro-europeni vor încerca săptămâna viitoare să-l împiedice pe viitorul premier să decidă un Brexit fără acord, prin supunerea la votul Camerei Comunelor a unui amendament ce ar bloca unele fonduri guvernamentale, relatează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Opoziţia laburistă şi alţi parlamentari britanici adversari ai ieşirii din UE au mai încercat, fără succes, să împiedice un eventual ”no deal” (Brexit fără acord) prin moţiuni prezentate de fiecare dată când a fost votat în Camera Comunelor acordul privind Brexitul convenit de premierul demisionar Theresa May cu Bruxelles-ul, încă o moţiune de acest fel fiind respinsă de Camera Comunelor pe 12 iunie.


Citește și : Incident armat în faţa unei moschei în orașul francez Brest – Două persoane au fost rănite

Acum însă, fostul avocat general conservator Dominic Grieve şi fosta şefă laburistă a diplomaţiei, Margaret Beckett, au avansat un amendament la legea privind bugetul, prin care unor departamente guvernamentale ar urma să li se taie fondurile dacă guvernul decide un Brexit fără acord care nu este aprobat şi de Camera Comunelor sau chiar dacă s-ar pune în aplicare un Brexit cu acord înainte ca acesta să primească votul favorabil al legislativului.

Veteranul deputat conservator Ken Clarke s-a alăturat acestui demers, el votând şi înainte de fiecare dată amendamentele care ar fi împiedicat un Brexit fără acord. ”Sper că în final (parlamentarii) vor găsi o modalitate procedurală” de a opri o retragere a Regatului Unit din UE fără un acord cu Bruxelles-ul, a declarat el.

În schimb, o purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May a calificat acest demers drept ”total iresponsabil”. ”Sunt cheltuieli guvernamentale pentru anul financiar curent şi fonduri cruciale pentru şcoli, asistenţă locativă şi sănătate”, a explicat ea, adăugând că încă nu este clar dacă respectivul amendament va fi selectat pentru a fi dezbătut şi votat în Camera Comunelor.

Citește și : Boris Johnson rămâne mare favorit la şefia conservatorilor britanici

Această mişcare a deputaţilor pro-europeni survine după ce ambii candidaţi conservatori rămaşi în cursa pentru succesiunea premierului demisionar Theresa May, Boris Johnson şi Jeremy Hunt, au spus că ar putea accepta în final un Brexit fără acord dacă Bruxelles-ul va refuza revizuirea acordului încheiat de premierul în exerciţiu, dar respins de legislativul britanic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.