X

Parlamentarii bulgari resping o lege care le reducea salariile şi vacanţele

Adunarea naţională a Bulgariei (parlamentul unicameral) a respins vineri o moţiune care propunea reducerea şi îngheţarea salariilor legislatorilor şi scurtarea perioadei de vacanţă, relatează BTA, potrivit agerpres.

Moţiunea, introdusă de grupul parlamentar al Coaliţiei pentru Bulgaria (opoziţia de stânga, în frunte cu socialiştii din BSP), a fost susţinută numai de stânga, iar restul parlamentarilor au votat fie împotriva ei, fie s-au abţinut de la vot.

Citeşte şi: Cutremur în Africa de Sud. 13 mineri au rămas captivi în subteran

Reprezentanţii majorităţii au criticat proiectul drept populist şi au făcut o contrapropunere, şi anume ca salariile legislatorilor să fie stabilitate în funcţie de participarea fiecăruia la lucrări.

Moţiunea prevedea un salariu lunar de 2976 leva (circa 1500 de euro), ceea ce înseamnă nivelul de la finalul legislaturii trecute, fără să mai existe majorări pe parcursul actualei legislaturi, şi propunea de asemenea ca vacanţa de vară a parlamentului să fie limitată la luna august (1 – 31 august), în timp ce vacanţele de Crăciun şi de Paşti să fie la fel ca pentru toţi oamenii muncii.

Kroum Zarkov, din partea BSP, a explicat că prin reducerea propusă a salariilor legislatorilor, care ar fi fost de circa 600 de leva lunar, se pot economisi 15 milioane de leva în următorii trei ani.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela cere un absenteism în masă la alegerile prezidenţiale

Danail Kirilov, un reprezentant al partidului conservator de guvernământ GERB, a susţinut că parlamentul bulgar are mai multe şedinţe decât orice alt parlament din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, citând date despre Bundestagul german.

La rândul ei, Kristina Taskova, parlamentară din partea formaţiunii populiste Volia, a acuzat coaliţia de stânga de cinism.

După vot, Iordan Ţonev, din partea Mişcării pentru drepturi şi libertăţi, a etnicilor turci, a declarat că a votat împotrivă pentru că “nu trebuie susţinută sub nicio formă o astfel de auto-umilire”.

Tags: Adunarea naţională a BulgarieiBulgariaDanail KirilovGERBIordan ŢonevKristina TaskovaKroum ZarkovparlamentariPartidul Socialist Bulgar (BSP)salariivacanteVolia
Categorii: Diaspora