Parlamentarii ruşi au adoptat în primă lectură legea privind “cortina de fier” online

Publicat:

Parlamentarii ruşi au votat marţi în favoarea unor măsuri mai stricte de control al internetului în scopul de a proteja ţara de un eventual amestec străin, însă criticii susţin că acestea ar putea să afecteze funcţionarea internetului şi să fie folosite pentru a reprima opiniile în dezacord cu puterea, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Legislaţia, pe care unele media ruse au comparat-o cu o “cortină de fier” online, a trecut în prima din cele trei lecturi în camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat.


Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

Legea încearcă să îndrepte traficul online rus de date prin puncte controlate de autorităţile de stat şi propune realizarea unui Sistem de nume de domenii naţional care să permită internetului să continue să funcţioneze chiar dacă ţara este deconectată de la infrastructura străină.

Noile măsuri au fost concepute în replică la ceea ce autorii descriu drept o nouă strategie naţională agresivă de securitate cibernetică a SUA, adoptată anul trecut.

Grupul care militează pentru apărarea drepturilor omului Agora a precizat anterior în cursul lunii că aceasta este una dintre cele câteva noi legi elaborate în decembrie care “ameninţă serios libertatea internetului”.

Uniunea rusă a industriaşilor şi a antreprenorilor a precizat că legea prezintă un risc mai mare pentru funcţionarea internetului în Rusia decât presupusele ameninţări din partea unor ţări străine pe care ar încerca să le contracareze.

Legea propune de asemenea instalarea unui echipament de reţea care ar putea identifica sursa traficului web şi să blocheze conţinut interzis.

Legislaţia, care poate fi încă amendată dar se aşteaptă să treacă, se înscrie într-o tentativă a oficialilor ruşi de a spori “suveranitatea” rusă asupra internetului său.

Rusia a introdus legi mai dure privind internetul în ultimii cinci ani, care le impun motoarelor de căutare să şteargă unele rezultate ale căutărilor, serviciilor de mesagerie să divulge codurile de criptare serviciilor de securitate şi reţelelor sociale să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe servere aflate pe teritoriul ţării.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF

Legea mai trebuie să mai treacă prin două voturi în camera inferioară înainte de fi votată de camera superioară a parlamentului şi apoi trimisă la promulgare preşedintelui rus Vladimir Putin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.