X

Parlamentarii ruşi au fost criticaţi dur la o reuniune a OSCE pentru rolul lor în războiul din Ucraina

Parlamentarii ruşi au fost criticaţi dur joi, la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru rolul lor în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite dpa, potrivit agerpres.  

“Astăzi, unii parlamentari sunt complicii crimei de agresiune”, a declarat preşedinta Adunării Parlamentare a OSCE, Margareta Cederfeld, la evenimentul de la Viena. În discursul de deschidere, deputata suedeză i-a acuzat pe colegii săi ruşi şi de subminarea drepturilor civile, a presei şi a alegerilor din ţara lor.

Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Adunarea are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de când forţele ruse au invadat Ucraina.

Zeci de ţări au cerut ca delegaţilor ruşi să nu li se acorde vize pentru participarea la reuniune, însă Austria a permis accesul a nouă delegaţi de la Moscova, susţinând că are obligaţia legală de a proceda astfel, având în vedere că organizaţia internaţională implicată are sediul la Viena. Ministerul austriac de externe a precizat că şase din delegaţii ruşi sunt supuşi sancţiunilor Uniunii Europene.

Parlamentarii ucraineni au refuzat să participe, în semn de protest faţă de prezenţa ruşilor. Ei au sosit însă la Viena pentru a face lobby, în convorbiri bilaterale, în favoarea suspendării parlamentarilor ruşi din Adunarea Parlamentară a OSCE.

La reuniune, un parlamentar slovac a dat citire unui discurs al delegaţiei ucrainene, care îi numea pe deputaţii ruşi criminali de război şi afirma că prezenţa acestora este “o insultă pentru victimele atrocităţilor lor”.

Delegaţii lituanieni au lipsit şi ei, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ucraina.

Obiectivul OSCE este prevenirea conflictelor şi consolidarea democraţiei. Organizaţia cu 57 de ţări membre este singura structură regională unde membri ai NATO, cum ar fi Statele Unite, se întâlnesc regulat cu reprezentanţi ai Rusiei.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

La reuniunea de două zile de la Viena, Adunarea Parlamentară a OSCE nu va lua probabil nicio decizie.

Tags: Margareta CederfeldOSCErazboirusia
Categorii: Diaspora