Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei vor constitui o adunare interparlamentară comună

Publicat:

Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei vor constitui o adunare interparlamentară comună. Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi, 24 mai, hotărârea prin care îşi exprimă acordul de a lua parte la lucrările de constituire a acestei structuri. Iniţiativei s-au opus deputaţii din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), pe motiv că aceasta ar fi îndreptată împotriva Rusiei, informează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Iniţiativa de constituire a acestei structuri a venit din partea Ucrainei, iar parlamentul de la Chişinău va delega un grup de membri, în frunte cu preşedintele legislativului, Andrian Candu, care va participa la reuniunea de constituire şi care a fost împuternicit să negocieze şi să aprobe crearea noii structuri.


Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

Adunarea interparlamentară regională îşi propune să consolideze eforturile în faţa provocărilor externe şi regionale şi continuarea în comun a reformelor şi parcursului european al celor trei state.

Deputaţii socialişti, în opoziţie, au criticat însă intenţia parlamentului de la Chişinău de a participa la crearea acestei adunări interparlamentare, pe care o consideră nefuncţională şi îndreptată împotriva Rusiei.

Decizia de constituire a Adunării Interparlamentare a fost luată la 2 martie, la Conferinţa interparlamentară ‘Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate’, care s-a desfăşurat la Chişinău. Tot atunci, preşedinţii legislativelor Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei au semnat o declaraţie prin care s-au angajat să promoveze o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii.

Legislativele celor trei state şi-au aprofundat colaborarea în ultimii ani. În iulie 2017, preşedinţii parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declaraţie comună prin care făceau apel la Parlamentul European să adopte o rezoluţie înainte de summitul Parteneriatului Estic prin care să-şi exprime sprijinul politic pentru ‘deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări asociate la UE’.

Citește și : Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord

Dar acest lucru nu s-a întâmplat, Bruxellesul invocând restanţele în promovarea reformelor din cele trei state. Totuşi, la summitul din noiembrie anul trecut de la Bruxelles a fost recunoscut rolul de lideri al celor trei state în cadrul Parteneriatului Estic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.