Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind scăderea accizelor pentru produsele de tutun încălzit

Publicat:

Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind scăderea accizelor pentru produsele de tutun încălzit

Proiectul de lege privind scăderea accizelor pentru produsele de tutun încălzit, votat în primă lectură de Parlamentul de la Chişinău, este dur criticat de experţii în Sănătate. Modificările, desi aprobate de Guvern, nu sunt acceptate de Ministerul Sănătăţii. Iar directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică susţine că decizia contravine politicilor naţionale şi va duce la creşterea numărului fumătorilor.

Modificările au fost aprobate de Guvern acum două săptămâni, iar la scurt timp, Parlamentul a votat proiectul în prima lectură, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

“Noile cote urmăresc micșorarea accizei pentru rezervele din tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, cu 5%, pentru anii 2025 și 2026, și majorarea, cu 5 %, a cotei accizei pentru cartuşe şi rezervoare pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigarete electronice de unică folosinţă și flacoane de reumplere care conţin nicotină destinate cartuşelor şi ţigaretelor electronice.”

Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Ion Şalaru, susţine că aceste schimbări nu vor descuraja fumatul, ci vor reorienta fumătorii spre alte produse, mai ieftine.

ION ŞALARU director adjunct, ANSP: „În anul 2024 ţigările şi rezervele din tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului se taxează la fel. Adică este aceiaşi cotă de accize, deci în final va fi o diferenţiere de până la 150 de lei la 1000 de ţigări faţă de 1000 de rezerve din tutun. Există riscul să crească prevalenţa consumul în special în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 13-35de ani. Pe lângă faptul că vor fi ratate venituri la buget din cauza unor cote de accize mai mici decât pentru tigarete”.

Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că va insista pe revizuirea proiectului atunci când va fi propus pentru a fi votat în a doua lectură în Parlament.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Nu există nici un studiu ştiiţific care spune că un anumit mod de a fuma este mai puţin nociv decât altul. Decit tutunul şi nicotina este nocivă în toate formele de consum, fie ţigaretă obişnuită, fie produse încălzite. Noi atunci am oferit un răspuns negativ şi nu am participat la vot”.

Iar ministrul Finanţelor, Petru Rotaru, susţine că noile prevederi se aliniază standardelor internaţionale.

PETRU ROTARU ministrul Finanţelor: „Pe de o parte trebuie să respectăm cadrul legal naţional, pe de altă parte trebuie să fim aliniaţi la bunele practici în ceea ce priveşte accizarea tutunului şi respectiv noi avem în practica UE această diferenţiere în aplicarea tutunului încălzit şi a tutunului clasic. La noi nu exista acea diferenţiere. Decizia noastră a fost de a aplica această diferenţiere, dar urmează să mai discutăm pentru a adoua lectură”.

Şi unii parlamentari consideră că documentul poate fi revizuit. Cât despre descurajarea fumatului, pot fi găsite şi alte modalităţi de a promova modul de viaţă sănătos.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

RADU MARIAN preşedinte, Comisia economie, buget și finanțe: „Noi am aprobat mai multe măsrui prin care am restricţionat la maxim promovarea şi comercializarea acestor tipuri de ţigări. În curând va intra în vioare şi o măsură prin care noi o să interzicem aromele care sunt cele mai riscante şi periculoase”.

Cu o scrisoare către preşedintele Parlamentului au venit şi cercetători ştiinţifici, dar şi medici din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. Potrivit ultimului studiu, din cauza consumului de tutun, în Republica Moldova mor, anual, peste şase mii de oameni. Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății privind consumul de tutun arată că suntem una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: ‘Harris pentru America!’

Hollywood-ul sprijină decizia preşedintelui Biden de a-şi încheia campania electorală: 'Harris pentru America!' Hollywood-ul a reacţionat cu recunoştinţă la vestea că preşedintele SUA, Joe Biden, renunţă...

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes Bruce Springsteen, muzicianul originar din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll a clasei muncitoare, are...

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima Doctoriţa ucisă în cabinetul său din Brăila a fost înmormântată astăzi la...

NBC News: Trădat, izolat şi furios. Cum a luat Joe Biden decizia istorică de a se retrage din cursa prezidenţială

NBC News: Trădat, izolat şi furios. Cum a luat Joe Biden decizia istorică de a se retrage din cursa prezidenţială Izolat, frustrat şi furios, Joe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.