X

Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru tutun

Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru tutun

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Politicii Fiscale pentru anul 2025, care prevede majorarea cotelor accizei pentru cartușe și rezervoare pentru țigarete electronice, inclusiv țigarete electronice de unică folosință, scrie bani.md.

De asemenea, documentul prevede revizuirea accizelor la rezervele din tutun pentru dispozitive de încălzire a tutunului. Potrivit Ministerului Finanțelor, propunerea urmărește racordarea taxelor la practicile statelor Uniunii Europene.

Proiectul Politicii Fiscale prevede creșterea accizei pentru cartușe și rezervoare pentru țigarete electronice de la 2690,87 lei per litru la 3094,50 lei per litru. Totodată, la rezerve din tutun pentru dispozitive de încălzire, acciza se va majora de la 1318,62 lei la 1384,55 lei per 1000 unități în 2025.

În cadrul ședinței Parlamentului, ministrul Finanțelor Petru Rotaru a menționat că, pe lângă accizare, sunt și alte instrumente care necesită a fi implementate pentru a descuraja consumul de produse de tutun. „Vom avea o discuție cu Ministerul Sănătății pentru a aborda cum aplicăm bunele practici europene și nu stimulăm consumul”, a menționat ministrul.

Modificările au fost propuse pentru a alinia politica fiscală în domeniul accizării produselor de tutun și produsele conexe la practicile Uniunii Europene. În prezent, în Republica Moldova, acciza per litru de nicotină pentru țigările electronice este sub media statelor membre și țărilor candidate pentru aderare la UE, în timp ce cota la produsele de tutun încălzit este mai mare, fiind în neconcordanță cu practicile UE.

La începutul lunii iunie curent, și Rada Supremă a Ucrainei a votat în prima lectură calendarul accizelor pentru pentru toate produsele de tutun, inclusiv pentru țigări convenționale și produsele de tutun încălzit. Autoritățile ucrainene au propus o acciză diferită pentru fiecare tip de produs și o creștere graduală pentru a racorda politicile la practicile statelor membre ale UE.

În același timp, în cazul țigărilor electronice, Guvernul de la Kiev a aliniat cota accizei acum câțiva ani. În prezent, în Ucraina, acciza pentru 1 litru de lichid pentru țigări electronice este de 224 EUR, în timp ce în Moldova este de 122 EUR per litru.

Tags: a votat majorarea accizelorparlamentulpentru tutun
Categorii: SocialȘtirile zilei