Parlamentul de la Budapesta dezbate pachetul de legi referitor la activitatea ONG-urilor

Publicat:

Parlamentul ungar a început marţi să dezbată un pachet de legi care vizează organizaţiile neguvernamentale care apără drepturile refugiaţilor şi ale solicitanţilor de azil, măsură criticată la nivel internaţional, relatează dpa, potrivit agerpres.

Conform proiectelor de lege, depuse de cabinetul premierului Viktor Orban, respectivele ONG-uri vor plăti o taxă de 25% pentru toate finanţările externe, iar angajaţii lor ar putea primi interdicţia de a mai intra în centrele de refugiaţi din apropierea graniţelor ţării.


Citeşte şi: Maduro cere o întâlnire cu Trump pentru stabilirea unui dialog

Organizaţiile vizate vor trebui de asemenea să se înregistreze la Ministerul de Interne, care ar putea acorda amenzi sau le-ar putea refuza ONG-urilor posibilitatea de a activa legal în Ungaria.

Votul în parlament este aşteptat după alegerile parlamentare din 8 aprilie iar dezbaterea are drept scop să crească popularitatea Partidului Fidesz a lui Viktor Orban, considerat câştigător în alegeri, urmând să-şi continue mandatul început în 2010.

Proiectele de lege au atras un val de critici la nivel internaţional care sunt respinse cu regularitate de Orban.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului le-a calificat drept o “restricţie nejustificată a dreptului la libertatea de asociere”, afirmând că priveşte cu îngrijorătoare “asaltul asupra drepturilor omului şi a spaţiului civic”.

Comisarul Consiliul Europei pentru drepturile omului Nils Muznieks a cerut Ungariei să se abţină de la “penalizarea şi stigmatizarea” ONG-urilor.

Citeşte şi: După recenta graţiere, Alberto Fujimori riscă să fie iar trimis la închisoare

Mai mult de 200 de organizaţii europene pentru drepturile omului au protestat de asemenea sub umbrela Amnesty International împotriva acestei legi.

Setul de prevederi denumit oficial “Stop Soros” îl are în vedere pe investitorul şi filantropul de origine ungară devenit în ultimii doi ani “oaia neagră” a lui Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene, acuzaţii respinse de cel vizat.

În iunie 2017, Ungaria a adoptat o altă lege care îl vizează tot pe Soros şi care obligă ONG-urile ce primesc finanţări de peste 24.000 de euro pe an din străinătate să se înregistreze ca “organizaţii beneficiind de sprijin din străinătate” şi să se prezinte ca atare pe website-urile lor, în caz contrar riscând să suporte sancţiuni. Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această lege.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.