Parlamentul canadian recunoaşte GENOCIDUL împotriva uigurilor din China

Publicat:

Deputaţii canadieni au adoptat luni o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui “genocid” şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP, potrivit agerpres.

Moţiunea, depusă la iniţiativa conservatorilor (opoziţie), a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi din totalul de 338. Ceilalţi deputaţi, în special miniştrii guvernului liberal al lui Justin Trudeau, s-au abţinut.


Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

Această moţiune recunoaşte că “uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului”.

Pentru a-şi susţine cererea, deputaţii au subliniat “îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, “munca forţată” şi “distrugerea siturilor culturale” pe care le suportă această minoritate musulmană din Xinjiang.

De asemenea, a fost adoptat un amendament la moţiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care “genocidul” continuă.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte şi susţine că acestea sunt centre de pregătire profesională menite să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor.

“Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un genocid”, a declarat liderul lor, Erin O’Toole, care de mai multe luni a cerut autorităţilor de la Ottawa să îşi înăsprească tonul împotriva Beijingului.

“Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid”, a reacţionat într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau, reamintind că Ottawa privilegiază o abordare concertată cu aliaţii săi privire la această chestiune.

Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri că “au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”.

El a precizat, la finalul unei reuniuni a G7, că Ottawa se consultă cu partenerii săi din comunitatea internaţională cu privire la utilizarea termenului “genocid” deja folosit de administraţia lui Donald Trump.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Relaţiile dintre Canada şi China traversează o criză fără precedent de la arestarea, la sfârşitul anului 2018, a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a compatriotului său Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după cea a unui responsabile a grupului Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.

Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la cererea justiţiei americane care vrea să o judece pentru fraude bancare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România Primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov,  a fost interzis în România. Cel puțin așa susține funcționarul, care a relatat...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.