Parlamentul catalan adoptă o moțiune ce denunţă “deriva autoritară” a statului spaniol

Publicat:

Parlamentul catalan a adoptat joi o moţiune ce denunţă “deriva autoritară” a statului spaniol şi care apără “legitimitatea” secesionistului Carles Puigdemont, preşedintele guvernului regional destituit de Madrid, informează AFP.

Moţiunea, prima adoptată de parlamentul catalan rezultat după alegerile din 21 decembrie, subliniază că majoritatea parlamentară este “favorabilă constituirii unei Catalonii ca stat independent” şi îl apără pe Carles Puigdemont, “candidat legitim al parlamentului la preşedinţia Generalitat”, conform agerpres.


Textul evită, totuşi, să sfideze prea deschis statul spaniol şi nu ratifică declaraţia de independenţă votată la 27 octombrie 2017, după cum ar fi cerut cel mai radical dintre partidele secesioniste, CUP.

Citește și : Uniunea Europeană nu va importa disputele teritoriale din Balcani

El se limitează să-şi exprime dorinţa să înceteze “ingerinţele” din partea statului şi Curţii Constituţionale menite să împiedice “voinţa democratică” a catalanilor, care doresc inclusiv să-l învestească pe Carles Puigdemont. Totuşi, textul nu insistă asupra învestirii lui.

Această moţiune intervine după săptămâni de blocaj politic în Catalonia, după ce Curtea Constituţională a barat calea pentru o nouă învestitură a lui Puigdemont, instalat în Belgia, unde el se sustrage deocamdată urmăririi justiţiei spaniole pentru “rebeliune şi secesiune”.

În 27 ianuarie, Curtea Constituţională a considerat că învestirea lui de la distanţă este ilegală şi că el va trebui, în orice caz, dacă va solicita să fie învestit, să obţină autorizaţia judecătorului însărcinat cu ancheta ce-l vizează.

O sesiune prevăzută pentru 30 ianuarie pentru a-l învesti a fost brusc amânată, iar de atunci cele trei partide secesioniste dezbat strategia de urmat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.