Parlamentul catalan refuză să-i suspende pe politicienii pro-independenţă din funcţiile lor

Publicat:

Parlamentul catalan a votat marţi respingerea unei decizii a Curţii Supreme spaniole care i-a suspendat pe fostul lider catalan Carles Puigdemont şi alţi cinci politicieni pro-independenţă din funcţiile lor, marcând o nouă distanţare faţă de Madrid, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Legislativul catalan şi-a exprimat de asemenea sprijinul pentru o moţiune ce permite tuturor celor şase parlamentari, care fie au fugit din Spania sau sunt în închisoare, să-şi delege drepturile de vot unui membru al partidului, a declarat un purtător de cuvânt al parlamentului regional catalan.


Citește și : Republica Moldova: Întreaga redacție de știri a postului de televiziune 10TV a fost concediată

În iulie, Curtea Supremă a Spaniei i-a suspendat efectiv din funcţii pe Puigdemont şi ceilalţi politicieni separatişti din cauza rolului lor în organizarea unui referendum asupra independenţei pe 1 octombrie 2017.

Măsurile de marţi ale parlamentului catalan au fost luate la o zi după ce trupele speciale de poliţie au fost desfăşurate pentru a pune capăt unei demonstraţii în faţa clădirii parlamentului, organizată după un marş la Barcelona cu participarea a mii de persoane pentru a marca un an de la referendum.

Madridul a impus o conducere directă asupra Cataloniei după referendumul pe care l-a considerat neconstituţional. Apoi a convocat alegeri regionale anticipate în decembrie, în încercarea de a opri mişcarea pro-independenţă, dar planul nu a reuşit şi secesioniştii au păstrat o majoritate fragilă în legislativul catalan.

Sondajele de opinie din Catalonia arată o împărţire relativ uniformă între cei care preferă ca această provincie să rămână în cadrul Spaniei şi cei care doresc secesiunea.

Citește și : Un feribot cu 335 de persoane la bord a rămas fără motoare în Marea Baltică

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez s-a declarat în favoarea dialogului privind viitorul Cataloniei, dar a exclus orice măsură către independenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.