Parlamentul croat recunoaşte ca ‘genocid’ Holodomorul

Publicat:

Parlamentul croat a aprobat miercuri în unanimitate o declaraţie prin care Croaţia recunoaşte drept genocid Holodomorul, foametea prin care autorităţile sovietice au provocat moartea a milioane de ţărani ucraineni în anii ’30, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.   

În anii 1932 şi 1933 circa 3,5 milioane de ucraineni au fost victime ale Holodomorului (care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare) comis de regimul stalinist. Recoltele au fost atunci confiscate sub pretextul colectivizării agricole.


Citește și : Un general rus ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin

Parlamentele şi guvernele a 27 de ţări, plus Parlamentul European, au recunoscut până în prezent Holodomorul drept genocid.

“Parlamentul Croaţiei recunoaşte Holodomorul, foametea provocată forţat, în mod planificat şi organizat, de către regimul sovietic stalinist în Ucraina între 1932 şi 1933, drept crimă de genocid împotriva poporului ucrainean”, se arată în declaraţia parlamentului de la Zagreb.

Cât despre actualul război ruso-ucrainean, aceeaşi declaraţie menţionează că, “în urma agresiunii ruse, Ucraina a devenit din nou victima atrocităţilor, al căror obiectiv este să priveze Ucraina de dezvoltare şi supravieţuire”.

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, a estimat în ianuarie că războiul în Ucraina va dura până când Washingtonul şi Moscova vor ajunge la o înţelegere.

Citește și : Ocean Viking a salvat 86 de migranţi în Marea Mediterană

În timp ce premierul croat Andrej Plenkovic s-a arătat favorabil sprijinului militar pentru Ucraina, preşedintele Milanovic s-a manifestat împotriva acestei susţineri şi a acuzat de mai multe ori Occidentul că incită la război în Ucraina, ţară pe care a calificat-o drept ”una dintre cele mai corupte din lume”, şi s-a declarat împotriva unei eventuale aderări a ei la NATO, declaraţii catalogate de premierul Plenkovic drept ruşinoase şi contrare politicii oficiale a guvernului de la Zagreb.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.