Parlamentul danez a votat pentru aderarea ţării la Agenţia Europeană de Apărare

Publicat:

Parlamentul danez a votat joi, cu o largă majoritate, aderarea Danemarcei la Agenţia Europeană de Apărare (EDA), după 30 de ani în care s-a exclus din cooperarea în domeniul apărării în cadrul Uniunii Europene, informează DPA, potrivit agerpres

De asemenea, Danemarca a decis că doreşte să înceapă să participe la cadrul Cooperării structurate permanente în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO).


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

La 12 decembrie 2017, douăzeci şi cinci de state membre ale Uniunii Europene au decis în mod oficial să stabilească PESCO, iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare, punând bazele unei aşa-numite ”uniuni a apărării europene”.

Fondată în 2004, EDA era formată din toate statele membre UE cu excepţia Danemarcei. EDA este organismul de coordonare a politicii comune de securitate şi apărare a UE şi sprijină proiecte de apărare comună şi statele membre în dezvoltarea resurselor lor militare. Rapoartele EDA sunt prezentate Consiliului European.

“Unul din primele lucruri la care Danemarca poate adera va fi proiectul de cooperare voluntară din cadrul EDA cu privire la achiziţionarea comună de muniţii pentru Ucraina”, a declarat Troels Lund Poulsen, reprezentant al ministrului danez al apărării Jakob Ellemann-Jensen.

Luni, 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior.

Acest plan propus de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi aprobat acum de statele membre prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Instrumentul European pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei.

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de EDA, sau de o asociere a cel puţin trei state membre, pentru achiziţii comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

O a treia componentă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi a continua aprovizionarea Ucrainei.

În urma unui referendum desfăşurat în iunie anul trecut, Danemarca, care a aderat la UE în 1993, a abolit regula sa specială prin care nu participa la cooperarea în domeniul apărării în cadrul Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.