X

Parlamentul de la Kiev ‘îl unge’ pe Andrii Sîbiha în funcția de ministru de Externe

Parlamentul de la Kiev ‘îl unge’ pe Andrii Sîbiha în funcția de ministru de Externe

Rada Supremă de la Kiev a aprobat numirea lui Andrii Sîbiha în funcția de ministru de Externe. Înlocuirea a fost făcută după ce Dmitro Kuleba, fostul ministru ucrainean de Externe, a demisionat miercuri.

Noul ministru, Andrii Sîbiha, este un diplomat care a lucrat în ultimii ani sub conducerea președintelui Zelenski. Aceasta este cea mai importantă remaniere guvernamentală de la izbucnirea războiului, în februarie 2022.

Citeşte şi: Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust – Stiripesurse.md

Syniha a fost ambasadorul Ucrainei în Turcia în perioada 2016 – 2021. El este unul dintre cei opt miniștri care vor fi numiți joi, iar Volodimir Zelenski și-a motiva alegerea prin a spune că, în contextul războiului, “Ucraina are nevoie de energie nouă”.

Parlamentul de la Kiev ‘îl unge’ pe Andrii Sîbiha în funcția de ministru de Externe

Având în vedere perioada tensionată în care președintele ucrainean face aceste schimbări în ministere, criticii consideră că remanierea reprezintă o consolidare a puterii de către un mic grup de loialiști lui Zelenskii, care se pregătește pentru o călătorie în SUA la finalul acestei luni, pentru a prezenta președintelui Joe Biden “planul de victorie al Kievului”.

În ceea ce privește situația de pe front, rușii avansează la Est și și-au intensificat atacurile cu rachete și drone asupra capitalei și a altor orașe aflate pe linia frontului. Atacurile s-au concentrat, în mare parte, pe sectorul energetic.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk nu a reușit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei și chiar a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, creând un impuls pentru Moscova. El pretinde, de asemenea, că armata rusă împinge treptat ucrainenii în afara Kursk.

De cealaltă parte, comandantul suprem al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că unul dintre obiectivele operațiunii de la Kursk a fost de a deturna forțele ruse din alte zone, în principal din estul Ucrainei, în apropierea orașelor Pokrovsk și Kurakhove.

Tags: Andrii SibihaDmitro KulebaRada Supremaucraina
Externe