Parlamentul din Lituania declară drept GENOCID tratamentul la care sunt supuşi uigurii din China

Publicat:

Legislativul din Lituania a intrat joi în rândul parlamentelor care au declarat drept “genocid” tratamentul la care supune China minoritatea uigură, votând în favoarea unui apel ca ONU să investigheze taberele de internare şi a unei solicitări ca executivul european să revizuiască relaţiile cu Beijingul, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a folosit termenul “genocid” pentru a descrie acţiunile Chinei faţă de uiguri, la fel cum au făcut şi ţări precum Marea Britanie şi Canada. Beijingul neagă acuzaţia că ar comite abuzuri asupra minorităţilor şi a condamnat aceste ţări pentru folosirea termenului “genocid”.


Citeşte şi: Mii de cehi cer în stradă independenţa justiţiei – Black News

Rezoluţia fără caracter obligatoriu, sprijinită de trei cincimi dintre parlamentarii lituanieni, cere de asemenea Chinei să renunţe la legea privind securitatea naţională din Hong Kong şi să le permită observatorilor să intre în Tibet şi să înceapă discuţii cu liderul spiritual de acolo, Dalai Lama.

Nici premierul Ingrida Simonyte, nici ministrul de Externe, Gabrielius Landsbergis, nu au participat la vot, deşi au fost prezenţi în parlament.

“Sprijinim democraţia, pentru că nu vom uita niciodată lecţia dură de a fi trăit sub ocupaţia unui regim comunist timp de 50 de ani”, a spus Dovile Sakaliene, deputată aflată pe lista neagră a Chinei şi iniţiatoare a rezoluţiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că Beijingul se opune ferm deciziei şi cere Lituaniei să îşi îndrepte greşelile pentru ca relaţiile diplomatice să nu fie afectate.

Lituania, care a suferit de pe urma represiunii de sub ocupaţia sovietică din perioada 1940-1991, este acum membră a UE şi a NATO şi îşi asumă deseori un rol proeminent în a cere poziţii diplomatice mai dure din partea Occidentului faţă de Rusia şi faţă de ţări comuniste precum China.

Citeşte şi: Hamas revendică VICTORIA în confruntarea armată cu Israelul – Black News

Organizaţii de apărare a drepturilor omului, cercetători, foşti rezidenţi şi unii parlamentari occidentali susţin că autorităţile din provincia Xinjiang din China au închis arbitrar un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi în principal musulmane în tabere de muncă din 2016.

Beijingul a negat iniţial existenţa taberelor, dar de atunci afirmă că ele sunt centre de instruire care urmăresc să combată extremismul religios. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.