X

Parlamentul elen a adoptat o lege controversată privind dezvoltarea litoralului din Grecia

Parlamentul elen a adoptat o lege controversată privind dezvoltarea litoralului din Grecia

Un proiect de lege controversat privind dezvoltarea litoralului din Grecia a fost adoptat joi în parlament, în principal de majoritatea de dreapta, partidele de opoziţie criticându-l ca fiind o “ameninţare” pentru plajele greceşti, relatează AFP.

Legea privind “condiţiile de utilizare a proprietăţii publice pe litoral” urmăreşte să “protejeze bogăţia importantă a lungului litoral al ţării (…), de 13.676 km”, a dat asigurări în parlament secretarul de stat al Ministerului Finanţelor, Harris Theoharis, răspunzând preocupărilor criticilor săi, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: SIS trimite o nouă tranșă de dosare la Arhive

 

“Avem datoria de a ne proteja plajele şi, în acelaşi timp, de a sprijini antreprenoriatul legal şi turistic, compatibil cu mediul, care se dezvoltă pe litoral”, a spus el, subliniind că toate condiţiile specifice stabilite în acest text legislativ au fost destinate acestei protecţii.

Dar pentru principalul partid de opoziţie de stânga, Syriza, legea va avea efectul de a “preda plajele intereselor private” şi de a le “pune în pericol”.

Opt organizaţii de mediu, inclusiv WWF şi Greenpeace, au cerut săptămâna trecută guvernului să retragă proiectul de lege, denunţând eliminarea unei zone de protecţie de pe ţărm.

Acest text “elimină zona de retragere deja nesatisfăcătoare de treizeci de metri de ţărm pentru exploatarea zonelor de coastă”, au spus ONG-urile.

“Din păcate, în Grecia, ecosistemele de coastă sunt tratate ca terenuri potrivite pentru dezvoltarea rezidenţială şi turistică”, au atras atenţia organizaţiile.

Conform ONG-urilor, eliminarea zonei de 30 de metri care a existat până acum “nu îmbunătăţeşte cadrul pentru eliminarea construcţiilor ilegale de-a lungul coastei”, un fenomen recurent în Grecia, o ţară renumită pentru plajele sale.

Dar guvernul a răspuns că “îmbunătăţirea gestionării regiunilor de coastă” ar fi “benefică pentru economia naţională şi protecţia mediului”.

“Lipsa totală a criteriilor pentru definirea litoralului (…) nu garantează protecţia mediului”, a declarat pentru AFP Giorgos Hassiotis, avocat la WWF.

Citeşte şi: Serebrian îi ironizează pe separatişti: Putin s-ar putea să „scape o lacrimă” pentru Transnistria – Stiripesurse.md

Construcţiile ilegale sunt un fenomen endemic în Grecia, unde industria construcţiilor este unul dintre motoarele economiei.

Vara trecută, un protest numit ‘Mişcarea prosoapelor’ a avut loc în oraşele turistice greceşti, unde locuitorii au ridicat vocea împotriva companiilor care pun umbrele şi şezlonguri pe plajele lor, forţând oamenii care doresc să le acceseze să le închirieze.

 

Tags: greciagreenpeaceHarris TheoharisopozitieWWF
Externe