Parlamentul elen aprobă o comisie de supraveghere a ministerelor

Publicat:

Parlamentul grec a votat marţi un proiect de lege controversat al premierului conservator Kyriakos Mitsotakis prin care este înfiinţată o comisie ce va supraveghea activitatea ministerelor din cabinetul său, informează dpa, potrivit agerpres.

Mitsotakis s-a angajat într-un program accelerat de reforme de la preluarea mandatului de premier luna trecută.


Citeşte şi: Kim Jong Un îi avertizează pe americani şi nord-coreeni

Partidul său, Noua Democraţie, deţine majoritatea absolută în parlament şi a adoptat deja mai multe legi în primele patru săptămâni ce au urmat scrutinului legislativ.

Acest nou comitet de tipul unui “stat-major” urmează să monitorizeze dacă ministerele îşi îndeplinesc sarcinile conform calendarului stabilit şi raportează direct premierului.

Mitsotakis a impus un ritm alert reformelor pe care doreşte să le implementeze după câştigarea alegerilor la începutul lunii iulie, reuşind până acum să îşi ţină promisiunea de a eficientiza administraţia excesivă şi să o responsabilizeze.

Opoziţia a criticat planul privind crearea acestui “stat-major”, considerând că este inutil şi urmăreşte consolidarea puterii premierului şi limitarea autonomiei miniştrilor.

Mitsotakis susţine însă că până acum adoptarea legilor a fost ineficientă şi îngreunată de birocraţie.

Joi este prevăzut ca parlamentarii să voteze un nou proiect care să faciliteze accesul poliţiei în campusurile universitare.

Proiectul de lege ar urma să limiteze caracterul sacrosant de care se bucură proprietăţile universităţilor greceşti şi ar permite poliţiei să pătrundă în campusuri şi să urmărească infractorii sau să intervină în cazul unor revolte.

În prezent, poliţia trebuie să treacă prin organele universităţii şi ale studenţilor pentru a avea acces în incinta universităţilor respectând o procedură complexă de care abuzează grupările radicale şi infracţionale. Unele grupări radicale au anunţat că vor protesta împotriva noilor prevederi legislative.

Citeşte şi: Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Actuala legislaţie îşi are rădăcinile în antichitate, când era menită să garanteze libertatea de expresie şi învăţământul gratuit. Începând cu secolul trecut, ea a fost folosită în mare parte de persoane care doresc să evite poliţia din motive politice.

În ultimii ani, traficanţii de droguri şi huliganii de stânga au profitat de prevederile acestei legislaţii, ceea ce a făcut ca forţele de ordine să rămână neputincioase în demersul de urmărire a infractorilor în incinta universităţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.