Parlamentul European a adoptat poziţia sa privind programul RePowerEU

Publicat:

Parlamentul European a votat joi pentru includerea măsurilor RePowerEU în planurile naţionale de redresare pentru a sprijini independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti şi pentru a accelera tranziţia verde, potrivit agerpres.  

Potrivit textului adoptat în plen joi cu 471 voturi pentru, 90 împotrivă şi 53 abţineri, ţările membre ale Uniunii Europene care prezintă un plan modificat de redresare şi rezilienţă după intrarea în vigoare a prezentei propuneri vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate şi de diversificare a aprovizionării cu energie, potrivit prevederilor planului RePowerEU.


Citește și : Un general israelian face publice informaţii despre programul de drone înarmate

În acest dosar raportori sunt Siegfried Mureşan (grupul PPE), Eider Gardiazabal Rubial (grupul S&D) şi Dragoş Pîslaru (grupul Renew).

Eurodeputaţii au modificat propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru a direcţiona mai bine măsurile prevăzute în capitolele RePowerEU în vederea reducerii vulnerabilităţilor energetice în UE. Noile norme ar urma să acopere măsurile începând cu 1 februarie 2022.

Măsurile incluse în capitolele RePowerEU ar urma să acorde prioritate investiţiilor menite să combată sărăcia energetică pentru gospodăriile vulnerabile, IMM-uri şi microîntreprinderi.

Eurodeputaţii doresc ca o sumă suplimentară de 20 miliarde de euro sub formă de granturi, propusă de Comisie, să provină din licitarea mai devreme a certificatelor naţionale de emisii în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, în loc să utilizeze certificate din rezerva UE pentru stabilitatea pieţei. Aceştia cer, de asemenea, Comisiei să identifice surse suplimentare pentru a completa finanţarea acţiunilor REPowerEU, inclusiv permiţând flexibilitate în utilizarea fondurilor necheltuite, în special a finanţării restante din ciclul bugetar 2014-2020.

Aceste granturi suplimentare ar urma să fie distribuite statelor membre, ţinând seama de rata lor de dependenţă energetică, de creşterea costurilor legate de energie pentru gospodării şi de ponderea combustibililor fosili în consumul intern brut de energie.

Statele membre ar trebui să ţină seama de recomandările autorităţilor regionale, ale ONG-urilor şi ale partenerilor sociali atunci când pun în aplicare noile măsuri.

Eurodeputaţii solicită ţărilor UE să se asigure că cel puţin 35% din cheltuielile lor în cadrul capitolelor RePowerEU sunt alocate măsurilor care au o dimensiune sau un efect multinaţional, chiar dacă sunt efectuate de o singură ţară din UE şi cu excepţia cazului în care Comisia acordă o derogare în anumite circumstanţe. Ei au convenit că principiul de “a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul înconjurător ar trebui să se aplice capitolelor RePowerEU, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii şi numai pentru măsurile în vigoare până la 31 decembrie 2024.

“Parlamentul European tocmai a votat poziţia sa privind propunerea legislativă RePowerEU. După cum aţi văzut, a fost adoptată cu o majoritate foarte largă, ceea ce arată importanţa acestui act legislativ şi poziţia unită a acestui parlament. De asemenea, votul arată că fiecare euro disponibil trebuie să fie folosit pentru a ajuta statele membre să combată criza energetică. Mesajul clar al PE este că avem nevoie de acest act legislativ acum. Nu poate exista nicio amânare, există gospodării vulnerabile care au nevoie de sprijin mai rapid pentru a face faţă presiunilor actuale”, a declarat preşedinta PE, Roberta Metsola, într-o conferinţă de presă alături de cei trei co-raportori, organizată după votul din plen.

La rândul său, eurodeputatul Siegfried Mureşan a spus că RePowerEU va permite ajutorarea oamenilor afectaţi de preţurile ridicate la energie şi de insecuritatea energetică, şi ajutorarea întreprinderilor, regiunilor şi ţărilor.

”Vom face disponibile 20 de miliarde de euro din noi fonduri şi vom mobiliza până la 200 miliarde euro din credite pentru a ne reduce dependenţa de gazul rusesc şi combustibilii fosili ruseşti, pentru a ne îmbunătăţi infrastructura energetică şi interconectarea noastră. Prin noi investiţii, vom putea să mutăm energie de unde este către acolo unde necesară. Ne vom ameliora eficienţa energetică, aşadar vom consuma mai puţină energie pentru a ne atinge obiectivele, pentru că un consum mai mic de energie înseamnă şi o dependenţă mai mică de Rusia. Ne vom accelera investiţiile în energii regenerabile”, a spus Mureşan.

Eurodeputata Eider Gardiazabal Rubial a afirmat că, “pentru a sprijini cetăţenii după pandemie, am transmis un mesaj clar cu ajutorul fondurilor NextGenerationEU, însă chiar atunci când am considerat că cea mai grea perioadă s-a încheiat, Putin a invadat Ucraina şi a provocat o criză geopolitică, umanitară, alimentară, energetică şi inflaţionistă, la care a trebuit să răspundem prin diferite instrumente”.

”Unul dintre acestea este REPowerEU. Raportul nostru a îmbunătăţit propunerea Comisiei – prin consolidarea luptei împotriva sărăciei energetice şi prin sprijinirea celor mai vulnerabile gospodării, prin sporirea rolului autorităţilor locale, prin stimularea cooperării transfrontaliere şi prin consolidarea principiului de a nu prejudicia în mod semnificativ mediul înconjurător”, a explicat co-raportoarea spaniolă.

Citește și : Următorul summit al NATO se va axa pe cheltuielile militare şi pe sprijinul pentru Ucraina

“Aş vrea să încep cu ceva ce preşedinta noastră a menţionat anterior. Astăzi, Parlamentul European a arătat nucleul democraţiei, (a venit cu) soluţii rapide şi eficiente care vor avea impact asupra cetăţenilor europeni. Cred că aceasta este partea cea mai importantă pe care aş vrea să insist”, a declarat co-raportorul Dragoş Pîslaru în aceeaşi conferinţă de presă.

El a menţionat că Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, creat în urmă cu doi ani, este completat acum cu RePowerEU, care le permite guvernelor să îşi îmbunătăţească planurile de redresare investind în mai multă eficienţă energetică, în combaterea sărăciei energetice şi în resursele energetice verzi.

Un alt element evidenţiat de Dragoş Pîslaru este transparenţa, Parlamentul European şi societatea civilă cerând guvernelor statelor membre să arate cum vor fi utilizate noile fonduri şi care vor fi beneficiarii. ”Este important să avem un dialog adecvat şi măsurile RePowerEU vor trebui să fie elaborate şi implementate împreună cu societatea civilă, cu sectorul afacerilor, cu autorităţile regionale şi locale”, a insistat eurodeputatul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.