Parlamentul European a aprobat impunerea unei cote de 30% de programe europene pentru media audiovizuale

Publicat:

Eurodeputaţii au aprobat marţi impunerea unei cote de 30% de programe europene pentru media audiovizuale, inclusiv platformele video la cerere, precum şi reguli care întăresc protecţia copiilor, relatează AFP, scrie Agerpres.

Cu 452 de voturi pentru şi 132 de voturi contra, eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg au adoptat o legislaţie care se va aplica pentru toţi difuzorii, printre care Netflix, YouTube sau Facebook, precum şi în cazul transmisiunilor în direct pe platformele de partajare video.


Citește și : Un feribot cu 335 de persoane la bord a rămas fără motoare în Marea Baltică

Una dintre regulile adoptate fixează la 30% cota conţinutului european în cataloagele platformelor video la cerere (VOD).

La sfârşitul lunii septembrie, CEO-ul Netflix, Reed Hastings, aflat la Paris pentru a anunţa o creştere a investiţiilor platformei video la cerere pe bază de abonament, nu a spus care este proporţia exactă a catalogului Netflix care este de origine europeană. El a recunoscut totuşi că este “sub 30%”.

“Avem de muncă. Este o regulă dificilă, dar ne vom conforma”, a dat el asigurări.

În plus, platformele “ar trebui, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea producţiilor audiovizuale europene, fie investind direct în conţinut, fie contribuind la finanţările naţionale”, a explicat Parlamentul European într-un comunicat.

Noile reguli adoptate de eurodeputaţi sunt fructul unui acord anterior între Parlamentul European şi Consiliul UE, asupra unei propuneri legislative a Comisiei Europene datând din 2016. Obiectivul este de a adapta reglementările din domeniul audiovizualului şi obligaţiile sale la intrarea pe piaţă a platformelor online.

Textul urmează să primească acordul oficial al Consiliului UE, care reprezintă statele membre, şi, odată intrat în vigoare, va trebui să fie aplicat în fiecare stat UE într-un termen de 21 de luni.

Odată aceste reguli intrate în vigoare, canalele audiovizuale, dar şi platformele online, vor avea obligaţia de “a institui măsuri adecvate pentru a lupta împotriva conţinuturilor care incită la violenţă, la ură şi la terorism, în timp ce violenţa gratuită şi pornografia vor trebui să fie supuse unor reguli mai stricte”, explică Parlamentul.

Citește și : Republica Moldova: Întreaga redacție de știri a postului de televiziune 10TV a fost concediată

Platformele video vor trebui, de asemenea, “să reacţioneze rapid”, atunci când un conţinut va fi semnalat drept “periculos” de către utilizatori.

Programele destinate copiilor vor avea şi ele reguli mai stricte în materie de publicitate şi de plasare a produselor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.