X

Parlamentul European cere eliberarea imediată a militantei iraniene Nasrin Sotoudeh aflată în detenţie la Teheran

Parlamentul European a cerut joi eliberarea imediată a avocatei şi militantei iraniene pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, aflată în detenţie la Teheran şi condamnată săptămâna aceasta la o pedeapsă de şapte ani de închisoare, informează AFP, scrie Agerpres.

Printr-un vot cu mâna ridicată, deputaţii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat un text care “cere încă o dată guvernului iranian să o elibereze imediat şi necondiţionat pe laureata Premiului Saharov (pentru libertatea spiritului, în 2012), Nasrin Sotoudeh”.

Citește și : Tajani își cere scuze pentru afirmaţiile sale cu privire la Mussolini

Parlamentul European “consideră procesul şi condamnarea în mod clar inechitabile a lui Nasrin Sotoudeh drept o negare gravă a justiţiei”.

Miercuri, deputaţii francezi au ovaţionat-o în picioare pe iraniană, la o zi după ce soţul avocatei a anunţat că ea a fost condamnată la zece ani de închisoare suplimentari, pentru “incitare la desfrâu”, şi la 148 de lovituri de bici pentru că s-a prezentat în trecut în faţa tribunalului fără văl islamic, obligatoriu pentru femei în spaţiul public în Iran.

Dincolo de acest caz concret al avocatei Nasrin Sotoudeh, deputaţii europeni le-au cerut autorităţilor iraniene “să-i pună imediat în libertate pe toţi apărătorii drepturilor omului şi pe toţi jurnaliştii plasaţi în detenţie şi condamnaţi pentru că pur şi simplu şi-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare şi de reuniune”.

Recompensată în 2012 cu Premierul Saharov pentru libertatea spiritului, decernat de Parlamentul European, militanta a stat deja trei ani în închisoare, din 2010 până în 2013, pentru ”activitate împotriva securităţii naţionale” şi ”propagandă antiregim”, după ce i-a apărat pe opozanţii arestaţi în cursul unor manifestaţii în 2009 împotriva realegerii în funcţia de preşedinte a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad.

Citește și : Stoltenberg: Viitorul operaţiunii NATO în Afganistan depinde de rezultatul negocierilor de pace cu talibanii

În ianuarie, soţul său Reza Khandan a fost de asemenea condamnat la cinci ani de închisoare pentru ”complot împotriva securităţii naţionale” şi la un an pentru ”propagandă împotriva sistemului”.

Tags: detentieinchisoareNasrin SotoudehParlamentul EuropeanSaharovteheran
Categorii: DiasporaSinteze