Parlamentul European condamnă represiunea unor lideri ai tătarilor din Crimeea

Publicat:

Parlamentul European (PE) a cerut joi anularea pedepselor cu închisoarea recent pronunţate de justiţia rusă împotriva a doi lideri ai tătarilor din Crimeea şi unui jurnalist, acuzaţi de “apologia separatismului”, relatează AFP, conform agerpres. 

Într-o rezoluţie comună, Parlamentul “dezaprobă condamnarea lui Ilmi Umerov (foto), lider al tătarilor din Crimeea şi vicepreşedinte al Mejlis (adunarea tătarilor din Crimeea interzisă de Moscova), a lui Ahtem Cigoz, vicepreşedinte al Mejlis, şi jurnalistului Nicolai Semena”.


Citește și: Criticată din toate părțile după un discurs complet ratat, Theresa May nu se gândește să demisioneze – FOTO/VIDEO

PE “cere insistent ca aceste condamnări să fie anulate şi dl Umerov şi dl Cigoz să fie eliberaţi imediat şi necondiţionat şi să se renunţe imediat şi fără condiţii la toate acuzaţiile împotriva dlui Semena”, potrivit rezoluţiei prezentate de principalele grupuri politice.

Justiţia rusă l-a condamnat săptămâna trecută pe Umerov la doi ani de închisoare pentru “apologia separatismului” în această peninsulă anexată de Rusia în 2014.

Acest militant tătar – care, potrivit avocatului său, suferă de diabet, boala Parkinson şi a fost recent victima unei hemoragii cerebrale – a fost arestat în mai 2016 în urma unei intervenţii în martie la postul televiziunii tătare ATR.

Umerov a declarat atunci la ATR că el consideră că Crimeea aparţine Ucrainei şi trebuie “forţată Rusia să părăsească peninsula” anexată în 2014.

Ahtem Cigoz, fost vicepreşedinte al Mejlis, a fost condamnat pe 11 septembrie la opt ani de închisoare pentru a fi organizat în 2014 o manifestaţie în sprijinul integrităţii teritoriale a Ucrainei, care a condus la ciocniri soldate cu doi morţi.

Justiţia rusă a interzis şi a calificat drept “organizaţie teroristă” Mejlis şi mai mulţi tătari au fost arestaţi pentru “extremism”.

Citește și: Porți deschise și nu prea. Germania este țara care a trimis ÎNAPOI cel mai mare număr de solicitanți de azil

La rândul său, Nicolai Semena, jurnalist la radio Svoboda finanţat de Statele Unite, a fost condamnat pe 22 septembrie la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Crimeea pentru “apologia separatismului”. El a fost arestat în aprilie 2016 după percheziţii efectuate de serviciile de securitate ruse la domiciliul său.

În rezoluţia lor, deputaţii europeni au cerut de asemenea “un acces nestingherit în Peninsula Crimeea pentru observatorii internaţionali ai drepturilor omului, în special structurile specializate ale ONU, OSCE şi Consiliului Europei”.

Tătarii din Crimeea, o comunitate musulmană majoritar care s-a opus anexării Crimeii în martie 2014, considerată ilegală de Kiev şi Occident, sunt supuşi unei presiuni puternice din partea autorităţilor ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova

Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics vine în R.Moldova Grupul de companii farmaceutice românești Direct Pharma Logistics își extinde în prezent operațiunile de...

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.