X

Parlamentul European impune încărcătoare comune pentru toate dispozitivele mobile

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie în care îi solicită Comisiei Europene să propună reguli mai puternice pentru încărcătoare comune, până cel târziu în iulie 2020, indică un comunicat al PE, preluat de potrivit agerpres.

Rezoluţia, 582 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 37 de abţineri, arată că există o ,,nevoie urgentă pentru o acţiune UE de reglementare” pentru reducerea deşeurilor electronice şi pentru a da posibilitatea consumatorilor să facă alegeri sustenabile. Documentul cere introducerea obligatorie a încărcătoarelor comune pentru toate dispozitivele mobile.

Citeşte şi: Turcia dă vina pe Franţa pentru situaţia din Libia

Parlamentul European doreşte de la Comisia Europeană adoptarea până în iulie 2020 a actului delegat prevăzut în directiva privind echipamentele radio din 2014, sau – dacă este necesar – să propună o măsură legislativă până la aceeaşi dată, cel târziu.

De asemenea, PE doreşte ca executivul comunitar să ia măsuri pentru a asigura în modul cel mai eficient interoperabilitatea între diferite încărcătoare wireless şi diferite dispozitive mobile, să ia în considerare iniţiative legislative care să crească volumul de cabluri şi încărcătoare colectate şi reciclate în statele UE şi să se asigure că nu vor mai fi obligaţi consumatorii să cumpere încărcătoare noi cu fiecare dispozitiv nou.

Conform estimărilor, la nivel mondial se generează anual circa 50 de milioane de tone de deşeuri electronice, rezultând o medie de 6 kg de persoană. În Europa, au fost produse 12,3 milioane de tone de deşeuri electronice în anul 2016, o medie de 16,6 kg de persoană. Ciclul scurt de viaţă pentru anumite dispozitive contribuie, de asemenea, la creşterea cantităţii de deşeuri, menţionează rezoluţia.

Citeşte şi: Numărul deceselor creşte de la oră la oră. 1700 de noi cazuri de contaminare în China

În cadrul rezoluţiei referitoare la Pactul ecologic european, Parlamentul European a solicitat un nou şi ambiţios plan de acţiune referitor la economia circulară, care să îşi propună reducerea impactului cauzat de producţie şi consum asupra resurselor şi mediului. Eficienţa utilizării resurselor, zero poluare şi prevenirea apariţiei deşeurilor sunt considerate priorităţi-cheie.

Comisia Europeană a adoptat pe 29 ianuarie programul de lucru pe anul 2020, prin care îşi stabileşte obiectivul de a prezenta în al treilea trimestru o iniţiativă legislativă privind încărcătoarele comune.

Tags: comisia europeanadeşeuri electronicedispozitive mobileîncărcătoareParlamentul European
Categorii: Diaspora